NavMenu

Objavljen pravilnik o načinima kreditiranja agrara - Država daje dinarske zajmove sa kamatnom stopom do 6%

Izvor: eKapija Utorak, 18.03.2014. 18:07
Komentari
Podeli
Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku poljoprivrednim gazdinstvima.

Krediti će se odobravati u dinarima bez valutne klauzule, na rok od jedne do tri godine, i sa grejs periodom od godinu dana (koji je obuhvaćen periodom otplate), objavljeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede (www.mpsv.gov.rs).

Kamatna stopa je 4% na godišnjem nivou za kredite u stočarstvu i 6% za kredite namenjene razvoju ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, cvećarstva i za u ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.

Pravo na kreditnu podršku imaju poljoprivrednici, nosioci komercijalnog porodičnog gazdinstva, preduzetnici, ali i zemljoradničke zadruge sa najmanje 10 članova zadruge koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i mikro i mala preduzeća.

Poljoprivrednici, preduzetnici i firme mogu da računaju na iznos do pet miliona dinara, a zemljoradničke zadruge do 15 miliona dinara.

Krediti se pored ostalog mogu tražiti za nabavku priplodnih junica, priplodnih krava starosti do pet godina, teladi, junadi, jagnjadi, jaradi i prasadi za tov, priplodnih grla u svinjarstvu, pilića za tov, nabavku pčela i riblje mlađi za tov.

Kredit se mogu dobiti i za kupovinu semena i sadnog materijala za ratarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, povrtarsto i cvećarstvo, kao i za sve vrste mineralnih đubriva i sve vrste sredstava za zaštitu bilja.

Država će pomoći i ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, pa će krediti moći da se traže i za nabavku mehanizacije i opreme za proizvodnju žitarica, industrijskog, lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, što uključuje kombajne, traktore, mehanizaciju za predsetvenu obradu zemljišta, mehanizaciju za setvu, mehanizaciju za zaštitu, opremu za čuvanje, preradu i pakovanje.


Kredit će moći da se uzme i za mehanizaciju i opremu za proizvodnju voća, povrća i ukrasnog bilja.

U Ministarstvu poljoprivrede nisu mogli da preciziraju kolika je ukupno novca iz budžeta predviđeno za te subvencionisane kredite. Tek se očekuje i potpisivanje ugovora sa poslovnim bankama i osiguravajućim društvima nakon čega će biti poznata procedura za odobrenje kredita, kao i banke koje će ih odobravati, objavila je Beta.

Kompletan tekst Pravilnika uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku pogledajte ovde:


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.