NavMenu

Transferne cene u Srbiji

Izvor: eKapija Utorak, 18.03.2014. 15:54
Komentari
Podeli

Kompanija "Eurofast" je 6. marta organizovala seminar o transfernim cenama u Srbiji u hotelu Metropol Palace u Beogradu uključujući i temu usaglašenosti transfernih cena.

- Naša savetnica za transfene cene sa značajnim iskustvom i znanjem u toj oblasti Anastasia Sagianni, analizirala je uslove i procedure propisa transfernih cena koji su na snazi u Srbiji a koji povlače mnoga pitanja o poslovanju koje se obavlja u zemlji – bilo direktno ili indirektno - kažu u kompaniji "Eurofast".

Zakonski propisi o transfernim cenama u Srbiji prate uputstva OECD i zahtevaju da transakcije između stranaka budu bazirane na ravnopravnosti.

Poreska vlast u Srbiji uz Knjigu pravila o transfernim cenama objavljenu 12. jula 2013 u Službenom glasniku RS br. 61/2013, određuju osnovne principe transfernih cena u Srbiji.

- Poreski obveznici treba da imaju odgovarajuću dokumentaciju o transfernim cenama da bi osigurali svoja prava. Tema transfernih cena postala je jedan od najvažnijih međunarodnih problema koja utiče na mnoge kompanije. Poreske vlasti na globalnom nivou pokazuju veliko interesovanje za transferne cene - objašnjavaju u "Eurofast"-u.

Godišnje istraživanje finansijskih direktora međunarodnih firmi koje je sproveo "Taxanad", najveća svetska organizacija poreskih savetnika za multinacinalno poslovanje, pokazalo je da ove kompanije imaju problem sa protivrečnim informacijama o poreskom zakonodavstvu koje donose zakonodavci ili vlade širom sveta.

Čak 74% njih tvrdi da redovne političke rasprave oko potencijalnih poreskih mera izazivaju nesigurnost među onima koji donose poslovne odluke.

Istraživanje je objavilo da je 20% anketiranih, proporcionalno najveći broj odgovora po izvesnim merilima, potvrdilo je da su transferne cene jedan od najvećih izazova globalnog oporezovanja.

Primer globalnog istraživanja koje je uradio "Taxand" možete videti na sajtu www.eurofast.eu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.