NavMenu

Gde god nađeš zgodno mesto - Vodimo vas u nove kampove kraj Dunava, Drine, Tise i Jerme (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedeljak, 17.03.2014. 15:21
Komentari
Podeli
Proleće stiže, kamperi spremaju šatore. Prvo pravilo ljubitelja aktivnog odmora jeste da uvek žele nešto novo, a ove godine moći će da biraju.

U aprilu se očekuje otvaranje kampa na Zlatiboru, a u pripremi je i još nekoliko manjih kampova, kaže za "eKapiju" Vladimir Đumić, predsednik Kamping asocijacije Srbije (KAS).

- Ove godine ćemo dalje razvijati male kampove u seoskim domaćinstvima. Uskoro će biti spremna Zornića kuća u Barajevu, kod Beograda, kamping odmorište u selu Čezava kod Golupca, te kamping odmorište u okviru hotela "Forest" u Zemunu, nedaleko od autoputa Beograd-Zagreb – kaže naš sagovornik.

Srpski kampovi svake godine sve su popularniji, a 2013. bila je bar za 10% bolja od prethodne, kaže Đumić. Ipak, on dodaje da nažalost ne postoje precizni podaci, jer dobar deo kampera nikad nije prijavljen.

- Dobru sezonu u kampingu pomoglo je i lepo vreme tokom letnjih meseci. Neki od popularnijih kampova ("Viljamovka", "Enigma", "Zasavica") imali su porast za više od 30% u odnosu na 2012. godinu, a otvoreno je i eko kamp odmorište "Fruška gora" na Stražilovu.

Iako avanturisti ne prave preveliko pitanje gde će zabosti kočić, za ljubitelje aktivnog odmora važno je da kamp ispuni nekoliko kriterijuma. Programerka Ivana Smiljković godinama sa suprugom obilazi kampove širom Balkana, kako one duž primorja, tako i domaće.

- Najvažniji su obezbeđena voda, bezbednost i čistoća. Kamperi vole avanturu, njima ne treba komfor, ali to ne znači da će ići baš na bilo kakvo mesto.

Lunjevica, lokacija budućeg kampa (Foto: camping.rs)Lunjevica, lokacija budućeg kampa
I ona je prošle godine posetila eko kampiralište na Fruškoj gori, odakle nosi lepe utiske.

- Kamp je u lepom okruženju, dobro je uređen i do njega se lako dolazi. Šta vam je još potrebno?

Kamperi i od ove godine mnogo očekuju. Kako kaže predsednik KAS-a, već su najavljene mnogobrojne kamping grupe iz Holandije, Nemačke, Belgije, ali i iz Litvanije, Poljske i Slovenije.

No, da bi i u budućnosti imali keca u ruku, nadaju se otvaranju nekoliko novih kampova. Prvi korak na tom putu je učinjen – Kamping asocijacija Srbije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije, definisala je 10 najatraktivnijih lokacija za gradnju novih kampova. Reč je o projektu "Kamping potencijali Srbije - Mapiranje Srbije u potrazi za atraktivnim, novim kamping lokalitetima".

Lokacije su definisane na osnovu upitnika koji je poslat lokalnim turističkim organizacijama.

- Osnovni kriterijum bio je da postoji zakonski preduslov, tj. lokacija definisana kao sportsko-rekreativna zona u kojoj mogu nastajati kampovi. Takođe, veoma bitan kriterijum je i pozicija u odnosu na magistralne pravce, pristupni putevi, konfiguracija terena, postojanje osnovne infrastrukture (struja, voda), kao i spremnost lokalnih vlasti da realizuju novi kamp, bilo u sopstvenoj režiji bilo u nekoj vrsti javno-privatnog partnerstva - kaže Đumić.

Sad tek predstoji pravi posao - da se u saradnji sa TO i drugim partnerima krene u realizaciju. Kako za "eKapiju" kaže direktorka Turističke organizacije Srbije, Gordana Plamenac, jedan od ciljeva mapiranja bio je i da se odredi koji oblik kapova je najbolji na kom lokalitetu (tranzitni, turistički, gradski kamp...).

- Cilj je da se odredi što više potencijalnih lokaliteta koji imaju sve preduslove da u kratkom roku prerastu u prave kampove i prošire ponudu Srbije. Ideja je da se projekti pripremaju (u dokumentacionom delu) kako bi u određenom trenutku, kada se steknu preduslovi, lokalne vlasti ili turističke organizacije mogli da apliciraju i za neka podsticajna sredstva za realizaciju - kaže Gordana Plamenac za naš portal.

Do tada, "eKapija" vam predstavlja deset najboljih lokacija za izgradnju kampova u Srbiji, koje su odabrane u ovom projektu.

Dobra kod Đerdapa – čaroban pogled na Dunav


Dobra (Foto: camping.rs)Dobra
Lokacija u selu Dobra, na teritoriji Nacionalnog parka "Đerdap", udaljena je oko 24 kilometra od Golupca. Nadomak reke, u zaštićenoj prirodnoj zoni, sa pogledom na Dunav, dok je, sa druge strane, od magistralnog puta udaljena svega 150 metara. Okolina pruža bogat izbor kulturno-istorijskih i prirodnih atrakcija uključujući i dve obeležene pešačke staze i biciklističku rutu Eurovelo 6.

Lunjevica – između Takova i Ravne gore

Selo Lunjevica rodni je kraj kraljice Drage Obrenović (rođene Lunjevica). Lokacija od oko 40 ari, namenjena za kamp, smeštena je uz Lunjevačku reku i uz lokalni put Gornji Milanovac-Mrčajevci, a Ibarska magistrala udaljena je svega 2 kilometra. Iako je parcela nadomak Gornjeg Milanovca, blizu Rudnika, Takova i Ravne gore koji nude veliki broj prirodnih i kulturno-istorijskih atrakcija, blizina magistralnih puteva omogućava tranzitni karakter potencijalog kampa, ali i daje šansu za banjski i rekreativni turizam s obzirom na blizinu Atomske banje.

Padina pod Resavskom pećinom

Kao dobra loacija odabrana je i padina podno ulaza u Resavsku pećinu. Buduće kampiralište od Despotovca je udaljeno oko 20 kilometara. U neposrednoj blizini je početak pešačke staze koja vodi do vodopada Lisine. Lokacija je u vlasništvu opštine, a planom detaljne regulacije, zemljište od oko 6,36 ha je opredeljeno za turizam i rekreaciju.

Tajne i legende Rajkove pećine

Selimo se na istok. I tajnovito Rajkovo kod Majdanpeka našlo se na listi najbojih lokacija za izgradnju novih kampova u Srbiji. Reč je o kampu koji bi trebalo da bude deo turističkog kompleksa, o kome je "eKapija" i ranije pisala. Na Rajkovim livadama trebalo bi da budu smešteni depadansi, restoran, parking i tereni, a za kamp je određeno 50 ari.


Drinska priča

Lokalitet Gornja Koviljača, ukupne površine 1,3 ha, nalazi se na mestu nekadašnjeg auto-kampa, gde postoje i ostaci infrastrukture. Odavde se pruža predivan pogled na Drinu, uz samu lokaciju postoji uređeno šetalište, dok su sportski tereni i plaža u neposrednoj blizini.

Horizont (Foto: camping.rs)Horizont
Kućerak u Sremu

Lokalitet Horizont nalazi se u selu Surduk kod Stare Pazove, a udaljen je oko 10 kilometara od autoputa E 75. Smešten je na lesnoj hridi iznad Dunava i odlikuje ga nesvakidašnji pogled ka severu Vojvodine. Zauzima površinu od 2 ha.

Lipov 'lad kod Šida

Jugozapadni obronci Fruške gore, na izlasku iz sela Berkasovo, pravo su mesto za još jedan budući kamp. Oko 70 ari, omeđenih šumom i prilaznim putem, idealni su za tu namenu. Kamp "Lipovača" našao bi se tako usred lipove i hrastove šume, na oko 100 metara od trim staze.

Viđeni za Ivanjicu


Potencijalni kamping lokalitet Kumanica površine oko 70 ari uz reku Moravicu, na nadmorskoj visini od oko 600 m, idealan je za ljubitelje prirode, jer se nalazi u podnožju Parka prirode "Golija".

Haj'mo u Žabalj

Dobra lokacija za kamp je i uz Staru Tisu, kod Bisernog ostrva u Čurugu. Prvo veće mesto, Žabalj, udaljeno je 12 km, a najbliži veći grad - Novi Sad oko 40 km. Lokalitet je površine oko 20 ari, nadomak uređenog keja sa šetalištem, plažom i pratećim sadržajima.

I Trnski Odorovci čekaju kamp


Listu zatvara selo Trnski Odorovci kod Dimitrovgrada. Parcela je u dolini reke Jerme, a u neposrednoj blizini je savremeno uređen kompleks – pastrmski ribnjak. Ova lokacija je u Prostornom planu opštine Dimitrovgrad obeležena oznakom za kamp.

M.S.




Fotogalerija
Deset najatraktivnijih lokacija za nove kampove u Srbiji
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.