NavMenu

Prvi regionalni Forum socijalnih inovacija 14. marta u Beogradu

Izvor: eKapija Petak, 07.03.2014. 09:29
Komentari
Podeli

Prvi regionalni Forum socijalnih inovacija, koji se bavi temom razvoja socijalnog preduzetništva u regionu, biće održan 14. marta u Kulturnom centru Rex, u organizaciji "Smart kolektiva" i Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva, saopšteno je iz "Smart kolektiva".

Na Forumu će biti lansirana Beogradska deklaracija o razvoju socijalnog preduzetništva regiona Zapadnog Balkana i Turske koja je bazirana na principima Strazburške deklaracije, a kreirana je s ciljem da se donosiocima odluka u EU, ali i u zemljama Zapadnog Balkana i Turske, ukaže na korake koje je neophodno preduzeti za razvoj socijalne ekonomije kao relevatnog modela za socijalno održiv razvoj čitavog regiona. Deklaraciju će potpisati predstavnici civilnog sektora iz Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske. Zvaničnom lansiranju Beogradske deklaracije prethodio je proces prikupljanja podrške u svim zemljama regiona, a inicijativa je već naišla na podršku i odobravanje više od 40 organizacija, kao i relevantnih institucija EU. Važnost ove inicijative prepoznala je kancelarija EU TACSO - Technical Assistance for Civil Society Organizations, koja je omogućila okupljanje vodećih organizacija u oblasti socijalnog preduzetništva u regionu.

Ovogodišnji Forum socijalnih inovacija će kroz tri panel diskusije pokušati da odgovori na neka od ključnih pitanja: Da li je socijalno preduzetništvo rešenje za socijalne i ekonomske probleme sa kojima se suočava region Zapadnog Balkana i Turske i šta je potrebno uraditi da bi se stvorili bolji uslovi za razvoj socijalnog preduzetništva? Koliko su socijalna preduzeća konkurentna na slobodnom tržištu i koji vid podrške im je potreban kako bi postala konkuretnija? Na koje sve načine poslovni sektor može da podrži i podstakne razvoj socijalnih preduzeća?

Forum socijalnih inovacija, uz podršku British Council-a, dovodi i Sema Simonsa, predstavnika najvećeg britanskog udruženja socijalnih preduzeća Social Entreprise UK (SEUK), koje okuplja 70.000 britanskih organizacija iz svih sektora, posvećenih razvoju socijalne ekonomije. U diksusijama će učestvovati predstavnici vodećih organizacija i uspešnih socijalnih preduzeća iz regiona, kao i predstavnici poslovnog sektora, među kojima su Veran Matić, direktor Fonda B92, Mirjana Šakić, EU kancelarija - Sektor komunikacija Erste banke i Martina Petrović, PR i CSR menadžer za Srbiju, BiH kompanije "Delhaize Srbija". Učesnicima će biti predstavljena i tri socijalna preduzeća koja će dobiti finansijsku podršku USAID-a i Instituta za održive zajednice ukoliko uspeju da prikupe sredstva u lokalnoj zajednici, u okviru programa "Finansijska održivost socijalnih preduzeća".

Forum socijalnih inovacija je međunarodna konferencija posvećena inovativnim rešenjima za društvene izazove. Konferenciju organizuju Smart kolektiv i Koalicija za razvoj socijalnog preduzetništva, u partnerstvu sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, British Council-om, Forumom poslovnih lidera Srbije i studentskom organizacijom AIESEC, uz podršku EU TACSO Srbija, USAID-a i Instituta za održive zajednice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.