NavMenu

Recikleri tvrde sa su zbog nemara države pred zatvaranjem fabrika

Izvor: Beta Četvrtak, 27.02.2014. 16:04
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)

Reciklažna industrija Srbije najavila je danas da će 6. marta objaviti kolektivno zatvaranje 11 fabrika i otpuštanje 1.000 ljudi, ukoliko Vlada Srbije ne omogući isplatu duga od 1,5 milijardi dinara na ime naknade za otpad prerađen 2013. godine.

Kako su na konferenciji za novinare rekli recikleri, Vlada Srbije mora da odobri Ministarstvu enegetike, razvoja i zaštite životne sredine potpisivanje ugovora sa reciklerima o naknadi za otpad prerađen u poslednja tri kvartala prošle godine.

- Ugovori su uslov za isplatu nadoknada, a opstanka za reciklažnu industriju neće biti i ako Ministarstvo zaštite životne sredine do 6. marta ne raspiše konkurs o dodeli podsticaja za tretman otpada u 2014 - rekla je na konferenciji za novinare predsednica Udruženja reciklera Srbije Ana Petrović Vukićević.

Ona je dodala da će tada navesti i imena ljudi iz nadležnog ministarstva koji su svojim nestručnim radom i nemarom doveli do teškog stanja u reciklažnoj industriji.

Kako je objasnila, do sada su potpisani samo ugovori o naknadama za otpad prerađen u prvom kvartalu prošle godine.

Vlada je, prema njenim rečima, budžetom predvidela da naknade za tu namenu u prošloj godini iznose 300 miliona dinara, iako je reciklažna industrija preradila otpad za koji bi trebalo isplatiti ukupno 1,8 milijardi dinara naknade.

Vukićević je kazala da takav odnos države prema reciklažnoj industriji dovodi u pitanje opstanak firmi koje su za svoje tekuće poslovanje prošle godine morale da uzmu kratkoročne kredite komercijalnih banaka, dok su čekale da im stignu naknade za prerađeni otpad.

- Nemarnim odnosom države i nenamenskim korišćenjem sredstava od ekoloških taksi, kojima bi trebalo da se finansiraju naknade reciklažnoj industriji, ali i svi ostali porojekti zaštite životne sredine, ugrožen je i posao oko 10.000 sakupljača koji prikupljaju sirovine za reciklažnu industriju, a koji su uglavnom iz socijalno ugroženih grupa - rekla je ona.

Dodala je da su ugrožene i investicije od oko 45 mil EUR, koliko je reciklažna industrija uložila u svoje pogone u Srbiji od 2009. do danas.

- Ukoliko se ugasi reciklazna industrija, sav opasan otpad ostaće neprerađen u prirodi ili na stovarištima industrije i reciklera. Zbog problema nelikvidnosti imamo već pet miliona kilograma opasnog otpada na stovarištima reciklera koji nije prerađen prošle godine - upozorila je ona i dodala da je u 2013. perađeno 60,5 miliona kilograma opasnog otpada.

Vukićević je podsetila i da je u pregovorima sa Evropskom unijom jedno od najvažnijih poglavlja ono vezano za zaštitu životne sredine i da je zbog toga opstanak reciklažne industrije veoma bitan.

Predsednica Udruženja reciklera se zapitala ko snosi odgovornost što je naplata ekološke takse, kao glavnog izvora finansiranja naknada reciklažnoj industriji i projektima zaštite životne sredine, prošle godine naplaćena samo u 20%, u ukupnom iznosu od pet milijardi dinara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.