NavMenu

Sa komšijama do novca iz Evrope - Finansiranje projekata putem prekogranične saradnje

Izvor: eKapija Sreda, 26.02.2014. 13:51
Komentari
Podeli

Branko Ružić i Sanda ŠimićBranko Ružić i Sanda Šimić

Srbija geopolitički, sociološki, kulturno i na svaki drugi način pripada Evropi, rekao je Branko Ružić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije na radionici za novinare o Programu transnacionalne saradnje Jugoistočne Evrope, tokom koje su prisutni imali prilike da se upoznaju sa rezultatima ostvarenim u okviru ovog programa, kao i značaju Programa za proces teritorijalnog, ekonomskog i socijalnog integrisanja.

Ružić je najavio da će Republika Srbija u sledećoj finansijskoj perspektivi Evropske unije od 2014. do 2020. učestvovati u dva transnacionalna programa – Dunav i Jadransko-jonski transnacionalni program.

- Krajnji efekat ovakvih projekata je da praktična primena prekogranične saradnje pored društvene koristi, donosi i profit. EU je ovde prepoznata, njene vrednosti se prihvataju i šire - istakao je Ružić.

U nastavku programa radionice učesnicima se obratila pomoćnica direktora Kancelarije za evropske integracije Sanda Šimić i napomenula da je Srbija u finansijskom periodu 2007-2013. imala osam programa transnacionalne i prekogranične saradnje, u okviru kojih je realizovano više od 600 projekata na celoj teritoriji naše zemlje.

- Nije lako napisati projekat - dodala je Šimić i naglasila da Kancelarija za evropske integracije kroz redovne radionice organizuje obuku za pisanje i sprovođenje projekata, a sajtovi na kojima se mogu dobiti informacije o tome su: www.seio.gov.rs i www.evropa.gov.rs. Ona je istakla da je pri pisanju projekta neophodno pridržavati se striktnih propisa Evropske unije.

Program Jugoistočna Evropa jedan je od najraznovrsnijih i najsloženijih oblasti transnacionalne saradnje na starom kontinentu. U programu učestvuje 16 zemalja (Srbija, Austrija, Grčka, Italija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Albanija, Slovačka, Slovenija, Ukrajina i Makedonija). Programom se promoviše bolja regionalna saradnja između država učesnica, koja doprinosi stabilnosti, napretku i bezbednosti regiona.

Programi prekogranične i transnacionalne saradnje pružaju podršku institucijama i organizacijama u pograničnim oblastima susednih država, radi unapređenja saradnje, rešavanja zajedničkih izazova i poboljšanja života u nerazvijenim i teško dostupnim sredinama.

U prvoj fazi sprovođenja Programa, projektnim partnerima iz Srbije na raspolaganju je bilo preko 2,5 mil EUR, dok je u drugoj fazi realizacije zajednička IPA alokacija za sve zemlje korisnice IPA fondova iznosila 16,5 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.