NavMenu

Sa komšijama do novca iz Evrope - Finansiranje projekata putem prekogranične saradnje

Izvor: eKapija Sreda, 26.02.2014. 13:51
Komentari
Podeli

Branko Ružić i Sanda ŠimićBranko Ružić i Sanda Šimić

Srbija geopolitički, sociološki, kulturno i na svaki drugi način pripada Evropi, rekao je Branko Ružić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije na radionici za novinare o Programu transnacionalne saradnje Jugoistočne Evrope, tokom koje su prisutni imali prilike da se upoznaju sa rezultatima ostvarenim u okviru ovog programa, kao i značaju Programa za proces teritorijalnog, ekonomskog i socijalnog integrisanja.

Ružić je najavio da će Republika Srbija u sledećoj finansijskoj perspektivi Evropske unije od 2014. do 2020. učestvovati u dva transnacionalna programa – Dunav i Jadransko-jonski transnacionalni program.

- Krajnji efekat ovakvih projekata je da praktična primena prekogranične saradnje pored društvene koristi, donosi i profit. EU je ovde prepoznata, njene vrednosti se prihvataju i šire - istakao je Ružić.

U nastavku programa radionice učesnicima se obratila pomoćnica direktora Kancelarije za evropske integracije Sanda Šimić i napomenula da je Srbija u finansijskom periodu 2007-2013. imala osam programa transnacionalne i prekogranične saradnje, u okviru kojih je realizovano više od 600 projekata na celoj teritoriji naše zemlje.

- Nije lako napisati projekat - dodala je Šimić i naglasila da Kancelarija za evropske integracije kroz redovne radionice organizuje obuku za pisanje i sprovođenje projekata, a sajtovi na kojima se mogu dobiti informacije o tome su: www.seio.gov.rs i www.evropa.gov.rs. Ona je istakla da je pri pisanju projekta neophodno pridržavati se striktnih propisa Evropske unije.

Program Jugoistočna Evropa jedan je od najraznovrsnijih i najsloženijih oblasti transnacionalne saradnje na starom kontinentu. U programu učestvuje 16 zemalja (Srbija, Austrija, Grčka, Italija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Albanija, Slovačka, Slovenija, Ukrajina i Makedonija). Programom se promoviše bolja regionalna saradnja između država učesnica, koja doprinosi stabilnosti, napretku i bezbednosti regiona.

Programi prekogranične i transnacionalne saradnje pružaju podršku institucijama i organizacijama u pograničnim oblastima susednih država, radi unapređenja saradnje, rešavanja zajedničkih izazova i poboljšanja života u nerazvijenim i teško dostupnim sredinama.

U prvoj fazi sprovođenja Programa, projektnim partnerima iz Srbije na raspolaganju je bilo preko 2,5 mil EUR, dok je u drugoj fazi realizacije zajednička IPA alokacija za sve zemlje korisnice IPA fondova iznosila 16,5 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.