NavMenu

Deficit platnog bilansa 1,3 mlrd EUR u prvih jedanaest meseci 2013.

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 17.02.2014. 10:18
Komentari
Podeli

Deficit tekućih transakcija platnog bilansa za prvih 11 meseci 2013. godine dostigao je 1,3 mlrd EUR, što je za oko 1,5 mlrd EUR manje u odnosu na isti period 2012. godine, objavio je časopis Privredne komore Srbije "Konjunkturni trendovi"

Kao glavni faktori smanjenja deficita u periodu januar-novembar 2013. godine, izdvajaju se rast robnog izvoza za 26,1% i manji deficit robne razmene za 29%, dvostruko veći suficit bilansa usluga, koji je dostigao 270,6 mil EUR.

Na smanjenje deficita uticao je i posebno brži rast prihoda od usluga za 9,9%, u odnosu na rast rashoda, kao i rast priliva doznaka naših iseljenika u inostranstvu, koje iznose 2,1 mlrd EUR.

U novembru je zabeležen deficit tekućeg računa u vrednosti 53,5 mil EUR, koji je znatno manji od prosečno ostvarene mesečne vrednosti deficita za 11 meseci, koja je iznosila 116,5 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.