NavMenu

Izgradnja obilaznice sa mostom kod Vinče koštaće 470 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 17.02.2014. 22:00
Komentari
Podeli

Vrednost izgradnje teretne obilazne pruge Beli potok-Vinča-Pančevo je oko 96 mil EUR, za autoputsku obilaznicu Bubanj potok-Vinča-Pančevo potrebno je oko 205 mil EUR, a za drumsko-železnički most preko Dunava oko 129 mil EUR, rekao je za "eKapiju" Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja.

- Ukupna građevinska vrednost ovog projekta je oko 430 mil EUR, a ukupna investiciona vrednost izgradnje i projektovanja, sa indirektnim troškovima koji obuhvataju uslove i saglasnosti, administrativne takse, dozvole i stručni nadzor, iznosi oko 470 mil EUR - rekao nam je Poledica.

Za navedene objekte urađeni su generalni projekti, idejni projekti i studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Izradu dokumentacije i planova su 2007. i 2008. godine finansirali Ministarstvo za infrastrukturu i Grad Beograd, a svu dokumentaciju je uradio Saobraćajni institut CIP.

- Ovaj saobraćajni koridor ima izuzetan značaj za Republiku Srbiju, Beograd i Pančevo. Cilj je da se teretni železnički saobraćaj i prevoz opasnih materija, kao i tranzitni drumski saobraćaj na pravcu Beograd-Pančevo-Vršac/Zrenjanin provedu izvan užeg gradskog područja Beograda i Pančeva obilaznom prugom i obilaznom drumskom saobraćajnicom, u skladu sa Prostornim planom Republike Srbije, Generalnim planom Grada Beograda i Prostornim planom Grada Pančeva.

Sledeći koraci su, prema rečima našeg sagovornika, da Grad Pančevo hitno stavi na javni uvid Plan detaljne regulacije, a zatim da se izda lokacijska dozvola, izvrši stručna kontrola idejnih projekata i sprovede procedura usvajanja studije uticaja na životnu sredinu. Zatim je potrebno da se urade glavni projekti, izvrši eksproprijacija i izda građevinska dozvola za izgradnju.

Poledica kaže kako je procenjeno da bi sama izgradnja trajala oko 3 godine.

- Ovi objekti su od ogromnog značaja za grad Beograd i celu Srbiju, kao i za aktuelni projekt "Beograd na vodi", koji zahteva izmeštanje teretnog železničkog saobraćaja iz Savskog amfiteatra na novu prugu preko Vinče. Postoje kompanije iz raznih zemalja koje su pokazale interesovanje za izgradnju i finansiranje ovih saobraćajnih objekata.

Kako je medijima izjavio Milutin Ignjatović, generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP, most kod Vinče će biti jedan od najdužih i najširih mostova u Beogradu, pošto će imati po tri saobraćajne trake u oba smera i između njih železnički kolosek.

Više detalja o budućem saobraćajnom koridoru možete pogledati OVDE.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.