NavMenu

"Delta Holding" zapošljava 500 mladih u 2014. - Beogradska kompanija ostvarila profit od 36,6 mil EUR u prošloj godini

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.02.2014. 12:21
Komentari
Podeli

"Delta Holding" je u 2013. godini, koja je bila najteža od osnivanja kompanije, postigao dobre poslovne rezultate i ostvario operativni profit od 36,6 mil EUR, rekao je juče na konferenciji za medije Dejan Jeremić, izvršni potpredsednik za operativne poslove "Delta Holdinga".

Jeremić je naveo da je u prošloj godini beogradski holding u budžet Srbije za poreze i doprinose uplatio 87,09 mil EUR.

Ukupan promet svih članica "Delte" u prošloj godini iznosio je 583,5 mil EUR, a najveći deo prometa ostvarila je "Delta Agrar Grupa", potom "Delta Generali" i "Delta DMD".

- Planiramo u 2014. godini rast prihoda od 14% na nivo od 665,29 mil EUR, a operativni profit očekujemo da se poveća za 58% odnosno da iznosi 57,79 mil EUR – najavio je izvršni potpredsednik za operativne poslove "Delta Holdinga".

Fokus na "pink lady"

- Populano je da se govori da je poljoprivreda naša šansa. Mi smo to prepoznali pre 20 godina. Prošla godina je bila nepovoljna zbog mraza na početku, potom je bio grad, pa suša, međutim mi smo ostvarili dobre rezultate kada se uporedimo sa prosečnim rezultatima u Srbiji. Prinosi "Delta Agrara" u oblasti soje i suncokreta su na nivou svetskih rezultata poput prinosa u Argentini i Brazilu. Kada je reč o ratarskim kulturama ubedljivo smo najbolji od zemalja u okruženju – objasnio je Jeremić.

On je rekao da su u "Delti" ponosni na voćnjak u Čelarevu koji se prostire na 350 ha. Prinos jabuke prošle godine bio je 14.600 tona, dok je "Delta Agrar" otkupuo 7.689 t.

- Plasirali smo ukupno 22.280 tona jabuka. Prošle godine smo povećali izvoz voća i povrća u zemlje EU i Rusije za 70% u odnosu na 2012. Ukupno smo prošle godine investirali u Čelarevu 1,3 mil EUR, podigli smo 26 ha novih zasada, pre svega, reč je o klupskim jabukama. Protivgradnu mrežu smo postavili na 24 ha – naveo je izvršni potpredsednik za operativne poslove "Delta Holdinga".

U "Delti" za 2014. najavljuju nove zasade u Čelarevu. Fokus će biti na zasadima najpoznatije klupske jabuke "pink lady".

- Posadićemo ove godine na 11 ha klupske jabuke. S obzirom na veliki kapacitet našeg voćnjaka proširićemo hladnjaču koja je sada kapaciteta 6.000 t. U septembru bi trebalo da bude izgrađena druga faza hladnjače tako da će dostići ukupan kapacitet od 12.000 t. Takođe, u planu je postavljanje protivgradnih mreža na 64 ha – naveo je Jeremić.

Saradnja sa kompanijom "Pioneer"

"Delta Agrar" u saradnji sa američkom kompanijom "Pioneer" proizvodi u Srbiji semenski kukuruz, a kako je rečeno na konferenciji za medije, ugovor je produžen na još tri godine.

- Više od milion hektara evropskih oranica je posađeno semenom proizvedenim u Srbiji. Ukupan prihod od prodaje prošle godine je iznosio 34,5 mil EUR – izjavio je Jeremić.

Real estate

Krajem 2013. godine kompanija "Delta Holding" otvorila je hotel "Crowne Plaza" u koji je uložila 40 mil EUR.

"Crowne Plaza""Crowne Plaza"

U "Delti" kažu da prošle godine beleže rekordnu posećenost dva šoping mola – beogradski "Delta City" je imao 8 milona posetilaca, dok je TC u Podgorici zabeležio posetu od 6 miliona ljudi.

Dejan Jeremić je naveo da je "Delta" sa francuskim lancem "Carrefour" potpisala jedan ugovor, kao i da je sa nemačkim diskontnim lancem "Lidl" potpisala dva ugovora.

U 2014. planovi su da se rekonstruiše "mala kula", koja se nalazi u blizini "Crowne Plaza" zašta će biti izdvojeno 5 mil EUR.

Distribucija proizvoda

Jeremić je na jučerašnjem skupu istakao da je "Delta Holding" produžio sve ugovore o distribuciji i da ih ni jedan partner nije napustio.

- Započeli smo distribuciju tri nova brenda, a sa nekima produžili ugovore i proširili saradnju.

Kako je naveo Jeremić, "Beiersrdorf", sa kojim je "Delta" produžila ugovor do 2016. godine, jedini je strani proizvođač kozmetike koji ima rast "market šera".

- U 2013. smo sa "Beiersrdorf" proizvodima imali rast od 5%. Veoma je značajan podatak da smo u distribuciji "Ferrero" nakon uspešne 2012. kada smo imali rast od 20%, prošle godine zabeležili rast od 17%. To je doprinelo da produžimo ugovor do aprila 2016. godine. Takođe, "Mars" je porastao za 7%.

Delta transport

"Delta transportni sistem" (DTS) je preduzeće specijalizovano za pružanje logističko-transportnih usluga na teritoriji Srbije. U "Delti" su naveli da je sektor transporta ostvario prihod od 14,2 mil EUR.

- U sektoru transporta vidimo budućnost. Dobili smo nove klijente u unutrašnjem transportu. Poverenje su nam poverili "Coca-Cola", "Idea", "Nectar" i drugi.

"Delta" je najavila da se će u ovoj godini izgraditi distrubutivni centar u Staroj Pazovi vredan 7 mil EUR.

(Foto: Ferrero Rocher/Facebook)

Društvena odgovornost

U 2013. "Delta fondacija" je organizovala 553 dobrotvorne akcije u kojima je pomoć dobilo 98.000 građana Srbije, rečeno je juče na konferenciji.

Iz beogradske kompanije najavljuju da će u ovoj godini započeti izgradnju svoje druge zadužbine. Reč je o sportskom centru za osobe sa invaliditetom u Kragujevcu.

"Delta fondacija" bi trebalo da finansira izgradnju ovog objekta, grad bi trebalo da obezbedi zemljište, infrastrukturu i opremu. Po završetku, sportski centar biće predat Kragujevcu na trajno korišćenje, uz klauzulu da se objektu ne može menjati namena bez odobrenja "Delta Holdinga".

Nova zapošljavanja

Miroslav Mišković, predsednik "Delta Holdinga" je na jučerašnjoj konferenciji za medije pozvao privrednike da zapošljavaju nove radnike, a pre svega, mlade ljude.

- Planiramo da u 2014. udvostručimo zapošljavanje mladih, tako da ćemo zaposliti oko 500 novih radnika – najavio je Mišković.

Prvi čovek "Delte" je juče takođe najavio da se kompanija "Delta" vraća u sektor maloprodaje u 2014.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.