NavMenu

Turističko preduzeće "Župa" pred reorganizacijom

Izvor: Beta Utorak, 04.02.2014. 14:30
Komentari
Podeli

Hotel "Rubin" (Foto: hotelrubinkrusevac.com)Hotel "Rubin"

Poslovodstvo Turističko-ugostiteljskog preduzeća "Župa", u okviru koga posluje najveći ugostiteljski objekat u Kruševcu, hotel "Rubin", priprema plan reorganizacije, kako bi izašlo iz veoma teške situacije, saopšteno je danas iz te firme.

- Pravimo plan reorganizacije, to je pokušaj da izađemo iz veoma teške situacije - kazao je agenciji Beta generalni direktor tog preduzeća Aleksandar Baraga i istakao da firma nastavlja da radi.

Kao jedan od problema u poslovanju on je naveo višak zaposlenih i kazao da će to u narednom periodu morati da bude rešeno, ali nije precizirao na koji način, a nije mogao da kaže ni kolika su dugovanja preduzeća.

- "Župa" sve radi na belo i izdaje račun za svaki ćevap - kazao je Baraga i dodao da to nije slučaj kod drugih ugostitelja, koji imaju i znatno manje radnika.

Prema njegovim ranijim navodima, za funkcionisanje preduzeća potrebno je oko 12 miliona dinara mesečno, što je priliv koji se ostvari samo tokom dva meseca godišnje.

Da je stečaj reorganizacijom jedino rešenje smatraju u Samostalnom sindikatu preduzeća, u kome podsećaju da se radnicima duguje 13 plata, da su tokom prošle godine primili polovinu plate, a nemaju ni overene knjižice.

- Od novembra polovina zaposlenih ne radi, prvo smo bili na plaćenom odsustvu, potom smo na odmoru. Višak radne snage je veštački stvoren jer su, od kada je preduzeće privatizovano, mnogi objekti prodati. U hotelu 'Rubin' je prošle godine bilo 7.000 noćenja stranih turista, mi ništa od tog novca nismo videli - kazao je agenciji Beta predsednik Samostalnog sindikata u tom preduzeću Miroslav Lukić.

On je podsetio da su posle privatizacije između ostalih prodati bifei "Zlatno burence" i "Fontana", poslastičarnica "Bagdalino", pivnica TOP, hotel "Evropa" je izdat Kinezima, a nekada elitni restoran "Bagdala" je ruiniran.

Stečaj reorganizacijom, kako je objasnila predstavnica kruševačkog Samostalnog sindikata Zorica Savić Nikolić, znači namirenje poverilaca prema unapred napravljenom planu reorganizacije.

Dodala je da kada se uđe u taj proceš radnicima može prestati radni odnos, a oni svoje prava mogu ostvariti kod Nacionalne službe za zapošljavanje.

Turističko-ugostiteljsko preduzeće "Župa" je privatizovano 2007. godine, kada ga je kupio BBC invest, koji posluje u okviru grupe Verano motors, a zapošljava stotinak radnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.