NavMenu

RETROSPEKTIVA 2013 - Investicije u oblasti NEKRETNINA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Izvor: eKapija Utorak, 28.01.2014. 08:08
Komentari
Podeli

Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2013. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji NEKRETNINE.

Sa obustavom subvencionisanih stambenih kredita krajem prošle godine kao da je i splasnulo interesovanje naših čitalaca za državne stambene projekte. Prošle godine nosioci liste naselje Stepa Stepanović i Dr Ivana Ribara, na ovogodišnjoj rangiranju pali su na začelje. Prva tri mesta zauzimaju potpuno međusobno različiti projekti – stambeno-poslovni kompleks u Bloku 63, srpske tradicionalne kuće i "Beograd na vodi".

Za razliku od prošle godine kada je dosta objekata pristiglo iz unutrašnjosti, ove godine su mesto na listi izborili samo budući kompleks američke kompanije "Clean Earth Capital" u Nišu i projekti novopazarske firme "Mujen".

(Kompleks u Bloku 67a)

Na čelu liste je takozvani "Chipsy city" u Bloku 67a. Bivše gazde kompanije "Marbo product" Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, sada vlasnici "Deka inženjeringa", u novobeogradskom Bloku 67a planiraju da grade stanove i poslovni prostor. Za kompleks je čak bio i raspisan konkurs za naziv a poslednja vest je bila da bi na jesen trebalo da krene izgradnja, međutim, radovi još nisu počeli.

Velika akcija koji je pokrenulo Ministarstvo građevinarstva zauzela je drugo mesto. Prvo je bio raspisan konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rešenja modela porodičnih stambenih objekata zasnovanih na arhitektonskim principima tradicionalnog graditeljskog nasleđa Srbije, potom su izabrana najbolja rešenja. Kako su nam najavili iz Ministarstva, početkom decembra je trebalo da dodele nagrade i da pozovu građane da se prijave za besplatne glavne projekte tradicionalnih srpskih kuća. To se do sada nije desilo - ili zbog prezauzetosti ministra Ilića koji je trebalo da svečano uruči nagrade ili je došlo do nekog zastoja u tom projektu.

Vrhunac nekoliko decenija stara sage o spuštanju Beograda na reke jeste ove godine najavljen projekat "Beograd na vodi" koji će da grade investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i koji je trećeplasirani na našoj listi. Prva faza radova trebalo bi da počne u septembru, a obuhvataće izgradnju kule visoke 180 metara i šoping centar. "Belgrade tower", biće smešten na potezu između Gazele i tramvajskog mosta. Iako su stručnjaci ranije govorili da bi za takozvani Savski amfiteatar zbog izmeštanja postojećih sadržaja kao što je železnička pruga, donošenje urbanističkih planova i projekata, potrebno i do 30 godina, izgleda su arapske metode gradnje daleko brže ili je reč o praznim obećanjima.

"Mujen" apartmani"Mujen" apartmani

Da će izgradnja poslovno-stambenog kompleksa na mestu nekadašnje fabrike "Beko" na Dorćolu krenuti početkom 2014. zainteresovalo je naše čitaoce pa je ta priča stigla na četvrto mesto. Grčki investitor "Lamda development", još nije izabrao operatera za robnu kuću, odnosno lanac hotela sa pet zvezdica pod čijim će imenom poslovati hotel, dok arhitekta Zahe Hadid radi glavni projekat.

Petoplasirani su projekti kompanije "Mujen" - vile kao iz američkih filmova u Novom Pazaru i apartmani na Kopaoniku. Apartmanski kompleks na najpoznatijem skijalištu u Srbiji završen je krajem godine. Gostima je na raspolaganju, 350 apartmana površine od 20 m2 do 140 m2 sa prelepim pogledom na obronke Kopaonika, velnes centar sa prostorijama za masažu, otvorenim i zatvorenim đakuzijima, restoran sa terasom, i mnogo drugih sadržaja u luksuznom apartmanskom kompleksu u centru vikend naselja na Kopaoniku.

Naše čitaoce je interesovalo i novo mesto za stanovanje na beogradskoj Banjici koje gradi češka kompanija "CPI Group". "Paunov breg" gde će biti smešteno 107 stanova zauzeo je šestu poziciju. Useljenje prvih stanara u zgradu sa slikom pauna očekuje se u maju ove godine.

Već treću godinu za redom, odnosno od kada je najavljena izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa vrednog 170 mil EUR, projekat u Nišu izaziva veliku pažnju, a ovaj put je na 7. mestu. Prema poslednjoj najavi iz američke kompanije na proleće 2014. bi trebalo da počnu radovi na lokaciji Bubanjski heroji. Ako se najave obistine Nišlije će dobiti maloprodajni objekat, koji će biti dosta različit od svih ostalih šoping centara u Jugoistočnoj Evropi, stambene jedinice hotel srednje klase, kao i poslovni prostor i sportski objekti.

"Ambassador Park Dedinje""Ambassador Park Dedinje"

Izgleda da za najluksuznije nekretnine zainteresovanih uvek ima. Tekst da se trosoban stan po ceni od 750.000 EUR može naći u kompleksu "Ambassador Park Dedinje" izazvao je veliko interesovanje naših čitalaca i stigao na 8. mesto. U novembru je na beogradskom Dedinju završen prvi apartman, a kupcima će biti dostupni i penthaus-i od 913 kvadrata, koji su, prema rečima investitora, po udobnosti i komforu slični vilama, ali su jednostavniji i povoljniji za održavanje.

Vest da "Napred" planira da u 2013. počne izgradnju stambeno-komercijalnog kompleksa u novobeogradskom Bloku 41a, plasirala se na devetu poziciju. Međutim, još nije pronađen novac za ovaj kompleks. Kompleks bi trebalo da bude izgrađen na uglu Bulevara Milutina Milankovića i Ulice omladinskih brigada, na građevinskoj parceli od oko dva hektara. Kompeks se sastoji od dve stambene kule i tržnog centra u čijem će se prizemlju nalaziti prvi beogradski supermarket poznatog francuskog trgovinskog lanca "Carrefour".

Deseti je stambeno-poslovnog kompleksa "Atrium 63" u Bloku 63 u Novom Beogradu, koji gradi firma "Basal". Kako je navedeno u projektu, predviđena je izgradnja dva objekta povezana zajedničkom podzemnom garažom.

Od jedanestog do četrnaestog mesta plasirali su se stambeni objekti u prestonici - naselje Dr Ivan Ribar, "Trio" Višnjička banja, naselje "Stepa Stepanović" na Voždovcu.

Sa petnaestim mestom se vraćamo na Dedinje gde je u julu svečano otvorena nova zgrada Ambasade SAD-a.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji NEKRETNINE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji ENERGETIKA, ZDRAVSTVO, TRGOVINSKI CENTRI, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, TELEKOMUNIKACIJE I IT, SAOBRAĆAJ?

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.