NavMenu

(e Magazin) Bogdan Obradović, Adacta Beograd - Uspeh gradimo na zadovoljstvu partnera i saradnika

Izvor: e Magazin Utorak, 19.12.2006. 12:18
Komentari
Podeli

lntervju: Bogdan Obradović, direktor kompanile „Adacta“ Beograd



USPEH GRADIMO NA ZADOVOLJSTVU
NAŠIH POSLOVNIH PARTNERA I SARADNIKA


Čime se bavi kompanija, kakvi su planovi, a kakav bilans na kraju poslovne 2006?

Grupa Adacta je regionalna IT kuća, specijalizovana za razvoj, implementaciju i savetovanje u vezi sa poslovnim informacionim sistemima. Adacta zapošljava više od 130 visokoobrazovanih i specijalizovanih stručnjaka, koji su uspešno završili implementacije poslovnih informacionih sistema u preko 200 preduzeća u raznim delatnostima. Razgovarali smo sa Bogdanom Obradovićem, direktorom kompanije.

e magazin: Koja su glavna područja poslovanja kompanije „Adacta“?
Bogdan Obradović: Mi smo dinamično i brzorastuće preduzeće, koje inovativnim IT rešenjima pomaže preduzećima u njihovom razvoju. Naša osnovna delatnost su IT i poslovno savetovanje, kao i razvoj, implementacija i održavanje programske opreme. Glavna područja našeg poslovanja su bankarski, finansijski i informacioni sistemi osiguravajućih društava, rešenja za telekomunikacione kuće, kao i implementacija poslovnih (ERP) rešenja. Naš cilj je da postanemo vodeće preduzeće u regionu za implementaciju poslovnih informacionih sistema i razvoj informacionih rešenja za finansijske i druge oblasti poslovanja i industrije. Želimo da razvijamo strateško partnerstvo sa važnim IT firmama. Uspeh gradimo na zadovoljstvu poslovnih partnera i saradnika. Trudimo se da budemo najbolji u poslu koji radimo. Rezultati rada su osnovno merilo naše uspešnosti jer želimo dugoročnu uspešnost, neprestano tragamo za novim izazovima, razvijamo svoje sposobnosti i proširujemo znanje.

Razvijamo kreativno radno okruženje koje našim zaposlenima omogućava stručni i lični napredak. Takođe, uprkos heterogenoj strukturi delatnosti njenih klijenata u poslednjim godinama, grupa Adacta ostvaruje jednu trećinu svojih prihoda na osnovu poslovanja sa finansijskim institucijama. Atraktivan portfolio rešenja za finansijske kuće će biti i glavni generator njenog daljeg rasta. Ona nudi niz vlastitih rešenja za finansijske institucije, kao što su bankarski informacioni sistemi AdBIS za upravljanje poslovanjem sa pravnim i fizičkim licima, koji uključuje i rešenje za intemet bankarstvo InetBank. Na području Cash Managementa u saradnji sa našim strankama iz finansijskog sveta razvili smo rešenje AdTreasury, primamo rešenje za sve finansijske institucije, kao i za poslovanje riznica većih preduzeća. Danas je AdTreasury u praksi, kao i svi drugi proizvodi grupe Adacta, provereno rešenje koje konstantno nadgradujemo i poboljšavamo.

em: Kakva je klima u Srbiji za ovu vrstu delatnosti?
BO: Svesni smo da poslujemo u privrednoj grani koja se najbrže razvija, zato stvaramo okruženje u kojem svaki zaposleni može da razvija svoje ideje, rešenja i karijeru. Cenimo sposobnost i znanje jer verujemo da su oni najznačajniji činioci uspeha. Usmereni smo na visok nivo kako izrade proizvoda i pružanja usluga, tako i odnosa prema našim klijentima. Njihovo zadovoljstvo je temelj našeg. Naši poslovni odnosi sa klijentima su zato pošteni i iskreni i temelje se na obostranom poverenju. Pored toga u okviru grupe oformili smo inovacioni centar koji je izvor uspešnih proizvoda i usluga. lnovacije nam pružaju nove mogućnosti, snagu i šansu da budemo korak ispred ostalih. Cilj inovacionog centra je da podstiče kreativnost u celoj grupi Adacta. Svaka nova ideja povezana sa IT područjem je za nas dobrodošla.



em: Kakva je Vaša kadrovska politika i zašto neko treba da izabere baš kompaniju Adacta za razvoj karijere?
BO: Izdvojio bih nekoliko razloga zašto je Adacta pravo mesto za razvoj karijere: ambiciozno radno okruženje sa strategijom razvoja zaposlenih, mogućnost stručnog i ličnog napretka i razvoja. Visokoosposobljeni kadrovi u preduzeću omogućavaju novim zaposlenima brzo usvajanje znanja, praktikujemo politiku otvorenih vrata, nisku hijerarhijsku strukturu i prijateljski duh. Sve to omogućava jednostavan način komuniciranja, brz protok informacija i poštovanje želja zaposlenih. Zatim ne treba izostaviti ni visoku prepoznatljivost preduzeća u regionu i saradnju sa uspešnim preduzećima koja omogućava rešavanje problema u konkretnim slučajevima.

em: Kakva je saradnja sa Microsoft Dynamics NAV-om?
BO: Adacta se već gotovo jednu deceniju bavi implementacijom Microsoft Dynamics NAV (ex NAVISION) ERP rešenja. Do sada smo svoje usluge plasirali u više desetina zemalja i postali Microsoftov partner broj jedan za implementaciju ovog poslovnog rešenja u regionu, a i u Srbiji. Ovo je jedno od retkih globalnih integrisanih poslovno informacionih rešenja, koje je u potpunosti lokalizovano i prilagodeno poslovanju u Srbiji. Odlikuje ga integrisana funkcionalnost, fleksibilnost, kao i otvorenost i mogućnost povezivanja sistema sa drugim aplikativnim rešenjima. Uvođenje rešenja je brzo i efikasno. Rešenje se primenjuje u proizvodnim, trgovačkim i uslužnim preduzećima. Adacta Beograd, srpski član grupe Adacta, prvi je implementator Microsoft Dynamics NAV-a u Srbiji. Danas možemo da se pohvalimo visokoprofesionalnim timom i uspešnim implementacijama Dynamics NAV-a u više od 30 preduzeća u Srbiji. Želja je da ovim implementacijama što više preduzeća u Srbiji osposobimo za svetsku tržišnu utakmicu u kojoj mogu da opstanu samo najbolji. Posebno zadovoljstvo je što smo u prilici da veliko iskustvo sa razvijenih tržišta na kojima implementiramo Navision prenesemo i u naša preduzeća u Srbiji.

em: Koje usluge još nudite i čime ste konkurentni?
BO: Pored implementacije ERP rešenja, preduzećima u Srbiji nudimo i business inteligence rešenje QlikView. QlikTech je svetski najbrže rastuća business inteligence softverska kompanija koja zastupa stav da informacije treba da budu dostupne, raspoložive potpuno i brzo. Njen vodeći produkt, QlikView, izraduje sofisticirane analize dramatično lakše za upotrebu i ažuriranje. QuikTechova patentirana tehnologija dozvoljava instant u memoriji, manipulaciju velikom količinom podataka na niskobudžetnom hardveru i širokorasprostranjeno razvijanje visokosofisticiraninih analitičkih aplikacija. QlikViewov click-driven, vizuelno interaktivan interfejs je krajnjem korisniku jednostavan za učenje i korišćenje. Ima više od 3384 korisnika u 58 zemalja i sedam novih korisnika svakog dana. Uz stotine malih i srednjih preduzeća, QlikTechovi klijenti uključuju i velike korporacije kao što su AstraZeneca, Pfizer, Top Flite, 3M i The Campbell Soup Company. Kako bi dugoročno osigurali svoju vodeću poziciju na području implementacije i savetovanja vezanog za poslovni informacioni sistem Microsoft Dynamics NAV, odlučili smo da diferenciramo svoje poslovanje i na područje maloprodajnih poslovnih informacionih sistema. Sklapanjem direktnog partnerstva sa islandskom kompanijom Landsteinar Strengur Adacta je postala partner za prodaju i implementaciju rešenja LS Retail. To je „end-to-end“ rešenje koje pokriva sve aspekte maloprodaje od kase (POS), upravljanja pojedinačnim prodavnicama (back office) kao i praćenje maloprodaje na nivou celog preduzeća (head office). Rešenje je povoljno za preduzeća sa jednom prodavnicom, kao i za kompleksne instalacije unutar maloprodajnih lanaca. LS Retail je izgrađen i u potpunosti integrisan sa rešenjem Microsoft Dynamic NAV. POS, „back office“ i „head office“ koriste isto rešenje, što dozvoljava praćenje pojedinačnih transakcija ne samo na nivou prodavnica, nego i celog preduzeća, odnosno grupe kompanija.

em: Navedite ambicije i rezultate van granica Srbije?
BO: Još jedna priča o uspešnoj implementaciji Microsoft Dynamics NAV rešenja u Srbiji, sprovedenoj od strane grupe Adacta Beograd, našla se na svetskim Microsoft stranama (prvi Case Study je bila implementacija Navisiona u preduzeću Telefonija). Ovog puta reč je o implementaciji u kompaniji N Sport (zvanični distributer robne marke „Puma“ na prostoru Srbije i Cme Gore). Pre nekoliko meseci ovaj projekat zainteresovao je Microsoftov globalni Evidence Team iz Redmonda i nakon razmene informacija sa Adactom Beograd i N Sportom, možemo da vidimo rezultate. Ovo je još jedan dokaz da se kvalitet koji nastaje u Srbiji prepoznaje i ceni i van granica.



em: Ko su klijenti grupe Adacta?
BO: Medu važnijim strankama u Srbiji su: AGB Nielsen Media Research, AstraZeneca, B92, City Media, Desing, Dufry, Einhell, ESCA, Febi, Global Press, Indas, KRKA, Linde Gas Srbija, Modriani, MPC Properties, N Sport (ekskluzivni distributer sportskog brenda Puma u Srbiji), Podgorina Fruch, Privredni Savetnik, Prvi Faktor, Studio Moderna, Sweet Vision, Telefonija, Telekom Srbija, Toyota, Vulić & Vulić, Wunder, Zepter International + 11 preduzeća iz Zepter grupacije...


em: Sa kakvim bilansom završavate poslovnu 2006. godinu?
BO: Kompanija je na susretu Microsoftovih partnera u Ljubljani primila priznanje za izvanredan uspeh na području implementacije poslovnog Microsoft Dynamics NAV-a, za inovativnost i postizanje visokog nivoa zadovoljstva klijenata. Adacta je jedino preduzeće od Microsoftovih poslovnih partnera koje je primilo priznanje na području ovih poslovnih rešenja. Uz ovo priznanje, ona je u Beogradu drugi put zaredom proglašena za partnera sa najvećim obimom prodaje, što potvrđuje njenu vodeću ulogu na području implementacija i razvoja poslovnog rešenja Microsoft Dynamics NAV-a u regionu, a i u Srbiji. Što se tiče bilansa na kraju ove poslovne godine komanija je u 2006. godini zabeležila rast od 30% u odnosu na 2005. godinu. Svesni smo činjenice da je za uspešnu implementaciju ERP rešenja Microsoft Dynamics NAV-a (ex NAVISION) u jednom preduzeću veoma bitno da partnerska fimra koja se bavi implementacijom pored dobrog poznavanja samog Dymanics NAV-a, treba da ima i odgovarajuća znanja iz relevantne delatnosti. Pravi partner sa iskustvom u odgovarajućoj delatnosti je jedan od najbitnijih faktora uspešne implementacije svakog ERP rešenja. U privrednoj situaciji kakva je u našoj zemlji bila u 2006. izuzetno smo zadovoljni ostvarnim rezultatom i učvršćivanjem pozicije implementatora ovog poslovnog informacionog sistema kome klijenti veruju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.