NavMenu

Početak rada Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici 2015. godine

Izvor: Tanjug Subota, 11.01.2014. 10:14
Komentari
Podeli

Tokom 2014. godine bi, po planu, trebalo da se završe svi radovi i nabavi neophodna oprema za Direkciju za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici, kako bi početkom 2015. počela sa ispitivanjima, pre svega mleka, izjavio je Tanjugu direktor Direkcije Slavoljub Stanojević.

Plan je da se laboratorije u okviru direkcije puštaju u rad sukcesivno. Tako će posle one za ispitivanje kvaliteta mleka, uslediti otvaranje laboratorije za ispitivanje karantinskih bolesti bilja, mikrobiloška i fizičko-hemijska ispitavanja hrane.

U Direkciji za nacionalne referentne laboratorije trenutno postoji veći deo opreme, u vrednosti od 1,45 mil EUR, ali ona nije kompletna i plan je da se tokom 2014. sprovedu neophodne javne nabavke za kupovinu ostale opreme, naveo je Stanojević.

Laboratorija za mleko u ovoj direkciji druga je od dve laboratorije koje se opremaju, objasnio je, i napomenuo da laboratorija u Novom Sadu već obavlja ispitivanje mleka za potrebe selekcije životinja.

Novosadska laboratorija, kako se očekuje, već u prvoj polovini 2014. bi mogla da počne sa komercijalnim ispitivanjem kvaliteta mleka.

Laboratorije koje će se nalaziti u kompleksu Direkcije u Batajnici pre svega će se baviti ispitivanjima za koje druge laboratorije nemaju mogućnosti i kapacitet - pre svega ispitivanjem mleka, s obzirom da je produkcija masovna i radi se o velikom broju uzoraka mleka, objasnio je Stanojević.

Osvrnuvši se na višegodišnje kašnjenje sa početkom rada Direkcije, rekao je da je od početka ovog projekta - 2003. godine, Evropska unija opredelila značajna sredstva za te namene, pa je do sada u kompleks uloženo ukupno skoro devet miliona evra.

- Suštinski, od 2007. do 2012. nije bilo značajnih aktivnosti, odsustvo volje i želje da se nešto ozbiljnije radi dovelo je do toga da je Delegacija EU u jednom trenutku odlučila da od ukupno četiri, dva lota opreme otkaže -ukazao je Stanojević.

On je napomenuo da je vrednost opreme za koju smo "uskraćeni" dva miliona evra, i ta oprema će se nabavljati tokom 2014, što iz domaćih, što iz donatorskih sredstava.

Stanojević je istakao da je osposobljavanje i početka rada Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici jedan od prioriteta Ministarstva poljoprivrede.

Kompleks Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici nalazi se na površini od četiri hektara, a pod objektima je 5.000 metara kvadratnih.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.