NavMenu

MIŠČEVIĆ: Srbija želi otvaranje pristupnih pregovora sa EU u nekoliko poglavlja

Izvor: eKapija Petak, 03.01.2014. 11:31
Komentari
Podeli

(Tanja Miščević)

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU Tanja Miščević izjavila je da Srbija ima ambiciju da u 2014. godini otvori pristupne pregovore sa EU u nekoliko poglavlja, a ostvarenje tog cilja zavisiće jednako od Beograda i Brisela.

Miščević je u intervjuu agenciji Tanjug rekla da je plan Srbije da se u 2014. godini, osim poglavlja 35, u kojem je proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, otvore poglavlja 23 i 24, posvećena pravosuđu, osnovnim pravima, pravdi, slobodi i sigurnosti, ali i još neka manje izazovna poglavlja.

- Ako imamo partnerski odnos mora se naći balans, odnosno da teška poglavlja budu istovremeno otvarana sa uslovno rečeno lakšim poglavljima gde ima manje pravila EU za usklađivanje, kako bismo osetili sam proces i kako bi on napredovao - navela je Miščević.

Prema njenim rečima, Srbija je u ovom trenutku ipak daleko od trenutka otvaranja poglavlja 23 i 24, jer se tek u aprilu očekuje izveštaj sa održanog skrininga sa merilima za otvaranje poglavlja.

Naš kalendar, koliko god on bio pun entuzijazma da što pre krenemo, jeste ograničen kalendarom EU, objasnila je Miščević.

Ona je precizirala da će u 2014. godini pregovarački proces početi 21. januara prvom međuvladinom konferencijom Srbije i EU, kojom će pregovori i formalno biti otvoreni, a već narednog dana počinje skrining u poglavlju 35, gde će se prvi put konkretnije razgovarati o sadržaju tog poglavlja.

- Pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine je stavljeno u poglavlje 35, a tu će svakako biti implementacija postignutog briselskog sporazuma i plan nastavka normalizacije odnosa Beograda i Prištine - rekla je Miščević.

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU istakla je da će o poglavlju 35 razgovore voditi predstavnici Evropske spoljnopolitičke službe, a srpsku pregovaračku podgrupu predvodiće ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.