NavMenu

Institut za ratarstvo i povrtarstvo u 2013. godini "osvojio" Japan

Izvor: Tanjug Subota, 28.12.2013. 11:13
Komentari
Podeli

(Foto: eKapija)

Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, jedna od vodećih naučnoistraživačkih ustanova, ne samo u Srbiji, nego i u ovom delu Evrope, prodao je nedavno seme suncokreta Japanu, što je 44. država sveta koju je "osvojio" svojim proizvodima, izjavio je direktor Jegor Miladinović.

Prodaja suncokretovog semena Japanu veoma je važna, imajući u vidu da je ta zemlja poznata po visokom kvalitetu svojih proizvoda, kazao je Miladinović.

- Pre meseca dana smo Japanu isporučili suncokret, ali kada u potpunosti završimo tu transakciju, odnosno kada Japanci plate onda možemo reći da trgujemo i sa Japanom", objasnio je Miladinović.

On je napomenuo da je svaki osmi suncokret koji se seje na svetu proizveden u novosadskom Institutu, a koliki je to uspeh objasnio je poredeći taj podatak s automobilskom industrijom, zapitavši se kolika bi Srbija sila bila kada bi svaki osmi automobil u svetu bio proizveden u Kragujevcu.

Ističući da je ponosan što je na čelu institucije koja postoji već 75 godina, Miladinović je rekao da je Institut za to vreme izrastao u jednu od vodećih ustanova ovog tipa, ne samo u našoj zemlji, nego i u ovom delu Evrope i da se malo instituta u svetu mogu porediti sa njima.

U tako dugoj istoriji Institut je iznedrio veliki broj naučnih radnika koji su sposobni da stvaraju sorte i hibride najvažnijih biljnih vrsta o čijem kvalitetu govori podatak da su se probili na tržištu zemalja gde je konkurencija nemilosrdna.

Govoreći o budućim planovima, Miladinović je najavio jačanje novih odeljenja, kao što su odeljenja za krmno bilje ili odeljenja za tzv. alternativne kulture koje su na ovim prostorima pre samo pola veka bile uobičajene, kao što je hmelj.

- Hmelj sada uvozimo, a ne moramo. Ovde možemo da proizvedemo ako ne jeftinije, a ono mnogo kvalitetnije sirovine - zaključio je Miladinović, dodajući da su u pripremi projekti za gajenje energetskih biljaka i projekat za proizvodnju ekstrakata od soje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.