NavMenu

Administrativne procedure koštaju srpsku privredu 1,7 mlrd EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 23.12.2013. 15:45
Komentari
Podeli

Rezultati druge studije koju je USAID sproveo korišćenjem metoda standardnog troška, i koja se organizuje svake druge godine, pokazuju da su u 2012. godini administrativni troškovi u Srbiji iznosili približno 3,7% bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno milijardu i sedam miliona evra. U poređenju sa podacima iz 2010, prema kojima su administrativni troškovi činili 4,2% BDP, došlo je do značajnog poboljšanja. Međutim, ovo smanjenje troškova u veoma maloj meri se može pripisati naporima države da zaista ukine administrativna opterećenja.

Branko Radulović, ekspert USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja, izjavio je da je osnovni uzrok ovog poboljšanja pad realnih zarada i privredne aktivnosti u celini.

- Uz to, broj subjekata koji podležu ovim administrativnim zahtevima smanjio se sa oko 96.500 na 90.500 - dodao je Radulović.

- Ovom studijom otkriveno je preko 40 procedura čijim bi ukidanjem mogle da se ostvare dodatne uštede - rekla je Dragana Stanojević, zamenica direktora USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja.

- Eliminacija pojedinih procedura, poput onih vezanih za trudničko i porodiljsko odsustvo, moguća je tek uz promenu zakona. Privreda u Srbiji ostvariće stvarne uštede u bliskoj budućnosti pošto se usvoje izmene poreskih postupaka i donesu novi propisi u oblasti računovodstva i revizije - zaključila je Stanojević.

Učešće državnih administrativnih zahteva u BDP od 3,7% visoko je u odnosu na zemlje članice Evropske unije - na primer, u Austriji na ove troškove odlazi 2,8% BDP, u Češkoj 3%, u Danskoj 2,2%, a u Nemačkoj 1,7%.

Ovo je druga studija koju je USAID Projekat za bolje uslove poslovanja sproveo korišćenjem metoda standardnog troška sa namerom da se utvrde administrativni troškovi i opterećenja koje privredi nameću propisi. Nalazi ove ove studije transparentni su i prikladni za izradu preporuka za postupanje, a istovremeno i omogućavaju sistematsku analizu administrativnih opterećenja. Reč je o standardnom mehanizmu koji se koristi u svim zemljama članicama Evropske unije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.