NavMenu

Radno i u 2014. godini - Stara Pazova najavljuje velike infrastrukturne radove

Izvor: eKapija Ponedeljak, 16.12.2013. 14:23
Komentari
Podeli

Stara Pazova (Foto: Facebook)Stara Pazova

Na godišnjoj konferenciji za medije, koju su organizovali predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović i Nedeljko Kovačević, direktor Direkcije za izgradnju, predstavljen je ukupan osvrt na proteklu godinu, dosadašnji rezultati rada opštinske uprave i najznačajnije realizovane investicije.

Među najbitnije i najnovije strane investicije, koje su već u fazi realizacije, predsednik je svrstao izgradnju regionalnog distributivnog centra belgijskog giganta kompanije "Delhaize", izgradnju fabrike kompanije "Streit Nova", zatim investicije firmi "Skania", "Milšped" i početak gradnje fabrike kompanije "Quattro houses paneli", koje će doneti dragocena nova radna mesta. Rezultati ukazuju da je na teritoriji opštine u značajnom procentu smanjena stopa nezaposlenosti, sa više od 700 novozaposlenih, navela je u saopštenju opštinska uprava.

Ovome su značajno, kako je zaključio predsednik, doprinele i domaće kompanije, naročito trgovinski lanac "Medius", koji upravo otvorio novi maloprodajni objekat u Vojki.

- Između ostalih važnih projekata i investicija koje pokrećemo, moram pomenuti i veoma zahtevan proces izgradnje kanalizacione mreže na celoj teritoriji opštine. U nameri da nađemo, tehnološki i tehnički, najadekvatije rešenje za ovaj veliki projekat već izvesno vreme pregovaramo sa više stranih partnera za model javno-privatnog partnerstva. U pregovorima smo sa tri različite vrhunske kompanije u ovom poslu, a posebno interesovanje pokazala je i nemačka kompanija, čiji su rukovodioci već uradili projekciju, po kojoj bi za ovaj poduhvat uložili oko 35 mil EUR. Drugi važan projekat je zamena javne rasvete novom LED tehnologijom, koja će znatno uštedeti dosadašnje postojeće troškove potrošnje i održavanja. Prema podacima prikupljenim nakon instalacije probnih sijalica došli smo do proračuna da bi se na godišnjem planu uštedelo i do 70%. Takođe, očekuje nas i izrada projekta studije izvodljivosti upravljanja otpadnim vodama, čime bi za nekoliko godina Stara Pazova rešila problem otpada - naglasio je između ostalog predsednik Radinović.

O kapitalnim i aktuelnim infrastrukturnim projektima govorio je direktor Direkcije Nedeljko Kovačević.

- Godinu na izmaku smo obeležili velikom angažovanošću i realizacijom veoma važnih projekata najvećim delom u saradnji sa predsednikom Opštine i opštinskim rukovodstvom. Po pitanju investicija, Direkcija za izgradnju je od jula 2012. godine, za sve projekte i velike i male nabavke, imala ugovorenih ukupno 204 miliona dinara (sa PDV-om), a u 2013. godini imali smo 443 miliona dinara (sa PDV-om) ugovorenih investicija - istakao je direktor Direkcije za izgradnju i u nastavku izneo još važnih podataka, a potom i one koji se odnose i na planove za 2014. godinu.

Kapitalne investicije za 2013. godinu su izgradnja vrtića u Novim Banovcima, uređenje centra Starih Banovaca, adaptacija domova zdravlja u svim mestima osim Nove i Stare Pazove, što je kao zahtevnije ostavljeno za naredni period. Izuzetno važni su i radovi adaptacije u školama na teritoriji cele opštine, sportskih terena, uređenje kapele u Surduku i izgradnja nove kapele u Belegišu, tako da jedino Krnješevci sada nemaju ovakav objekat, čija je izgradnja planirana za iduću godinu.

U zavisnosti od raspoloživih sredstava, asfaltirane su i prioritetne ulice u svim opštinskim naseljima, izvršena je adaptacija gradskog bazena, urađen deo kanalizacije u Novoj Pazovi, čišćenje divljih deponija, a radilo se dosta i na pripremi detaljnih planova regulacije za sva mesta i infrastrukturnom opremanju u industrijskim zonama, što je veoma značajno za potencijalne investitore i privrednike. Pored ovoga radilo se i na uređenju skoro svih verskih objekata, prvenstveno crkava u svim mestima Opštine, a naročito važan projekat je bio i uređenje slovačko-evangeličke crkve u Staroj Pazovi i starog parohijskog doma.

Među prioritetima za realizaciju u staropazovačkoj opštini u 2014. godini, kao ključni projekati najavljeni su: izgradnja sportske hale u Golubincima, izgradnja vrtića u Belegišu, izgradnja i uređenje centra Nove Pazove, izgradnja petlje na nadvožnjaku Nova Pazova-Stari Banovci, izmeštanje svih autobuskih stajališta u Novim Banovcima i Starim Banovcima, radovi na sanaciji putnog pravca Stari Banovci-Stara Pazova (od nadvožnjaka preko autoputa ka centru Stare Pazove), početak zgradnje kanalizacione mreže na celoj teritoriji opštine, početak izgradnje vodovodne mreže u Vojki.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.