NavMenu

Skupština usvojila Zakon o budžetu za 2014.

Izvor: Tanjug Nedelja, 15.12.2013. 14:53
Komentari
Podeli

Skupština Srbije usvojila je u petak (13. decembra 2013.) Zakon o budžetu za 2014. godinu, koji predviđa deficit republičkog budžeta od 182,5 milijardi ili 4,6 projektovanog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Za Zakon o budžetu glasala su 134 poslanika vladajuće većine, kao i SPO-DHSS, i samostalni poslanici Vuk Jeremić i Dragana Ðuković, a protiv je bilo 40 poslanika DS, DS S, URS, LDP, SVM i LSV, dok Vladimir Cvijan (SNS), koji je u toku dana najavio da neće podržati budžet, nije bio u sali za vreme glasanja.

Budžet, koji je usvojen u zakonskom roku do 15. decembra, predviđa prihode od 930 milijardi dinara i rashode 1,113 milijardi.

Srbija će naredne godine, prema projekciji budžeta, ostvariti blagi privredni rast od jedan odsto, pre svega zbog nedovoljne ekspanzije investicija i realnog pada lične i državne potrošnje.

Skupština Srbije dala je i saglasnost na Finansijski plan Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2014, zatim na Finansijski plan Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za iduću godinu, kao i na Finansijski plan Nacionalne službe za zapošljavanje.

Poslanici su većinom glasova dali saglasnost na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2013. godinu, i na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2013. godinu.

U budžetu za 2014. na republičkom nivou prihodi će biti 930 mlijardi dinara, što je nominalni rast od 6,5 odsto u odnosu na rebalans za 2013. godinu, a rashodi 1.112 milijardi dinara, što je rast od 5,8 odsto, dok će deficit biti 182 milijarde, odnosno 4,6 odsto BDP-a.

Najveći prihodi planiraju se od naplate PDV-a, 430 milijardi dinara, odnosno 46 odsto ukupnih prihoda, dok na rashodnoj strani transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, pre svega PIO fondu, iznose 280 milijardi, odnosno 25% ukupnih rashoda.

Kapitalni rashodi biće 52 milijarde dinara, što je značajno povećanje u odnosu na 2013. godinu, a neki od najvažnijih projekata su navodnjavanje u poljoprivredi, obnova klničkih centara, istraživanje i razvoj u nauci.

Rashodi za zaposlene su 272 milijarde dinara, odnosno 24% ukupnih rashoda, što je nominalni rast od 3,2% u odnosu na 2013. godinu, dok će rashodi za robu i usluge biti 96 milijardi.

Rashodi za kamate biće 114 milijardi dinara, što je povećanje od 20 milijardi u odnosu na 2013, a subvencije će biti 81 milijarda, što je smanjenje za tri milijarde dinara.

Budžetom je predviđeno 16,1 milijardi dinara za kulturu i informisanje, što je preko dva puta više nego za 2013.
Jednim od amandmana vlade na budžet predviđena je i preraspodela troškova tog ministarstva, jer je analizom utvrđeno da tokom 2014. neće biti utrošena planirana sredstva predviđena za rekonstrukciju i sanaciju ustanova kulture, tako da je oslobođen deo sredstava od oko 1,5 milijardu dinara koja će biti utrošena na druge projekte u kulturi.

Premijer Srbije Ivica Dačić, prilikom obraćanja poslanicima početkom ove nedelje, ocenio je da predlog budžeta za 2014. godinu predstavlja priliku za novi početak i prekretnicu u načinu razmišljanja, kao i uvođenje odgovornosti u vođenje ekonomije.

Dačić je, predstavljajući u Skupštine Srbije predlog budžeta za 2014, istakao da je u tom dokumentu sabrano sve ono što je vlada proklamovala kao ciljeve svoje politike, pre svega odgovornost.

Ministar finansija Lazar Krstić smatra da predlog budžeta za 2014. godinu nije ni idealan, ni najbolji, ali da je realan i da predstavlja jedini mogući put i smer u ovom trenutku.

- Smatram da smo u ograničenom prostoru u kome moramo da delujemo postigli maksimum - rekao je Krstić, dodajući da će predloženim merama biti postignut minimum potreban da država nastavi da normalno funkcioniše.

Budžet Srbije za 2014. prvi put je u proteklih desetak godina usvojen na vreme, najpre na sednici vlade, a potom u Skupštini, a prema Zakonu o budžetskom sistemu zemlje.

Prethodnih godina budžet je u Skupštini uglavnom usvajan krajem decembra, a 2008. sat i po pre ponoći i završetka jesenjeg zasedanja parlamenta.

Skupština nastavlja rad u ponedeljak, 16. decembra, u 10 sati.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.