NavMenu

Struja stigla do prvih brazdi - Nastavlja se elektrifikacija njiva u Leskovcu

Izvor: eKapija Utorak, 10.12.2013. 12:52
Komentari
Podeli

Elektrifikacija leskovačkih polja teče planiranom dinamikom. Radovi uveliko traju, a ako vremenski uslovi to dozvole, posao će biti završen u martu 2014. Time će oko 250 poljoprivrednih gazdinstava godišnje štedeti od 5 - 8.000 EUR.

Izgradnjom električne mreže za napajanje pumpi za navodnjavanje parcela vodokorisničkih uduženja "Eko - hrana", "Jablanica" i "Južna Morava", ostvariće se dugogodišnja želja i san poljoprivrednika da navodnjavaju svoje plastenike i staklenike na struju i time pojeftine proizvodnju.

- Udruženja korisnika voda su se registrovala kao pravna lica. Na svojim njivama dobijaju priključak koji, osim za navodnjavanje, može da se koristi i za druge potrebe savremene povrtarske proizvdonje - objasnio je za "eKapiju" Aleksandar Mladenović, ovlašćeni projektant tehničkih procesa u Agenciji za lokalni ekonomski razvoj (ALER) Leskovac.

Kako smo saznali, najveća ušteda je u razlici u energentu. Kada se pumpe napajaju benzinom ili dizelom, deset puta je skuplje nego električnom energijom. Pumpe su jeftinije, snabdevanje je pouzdanije, a i postupak je ekolološki prihvatljiviji.

Projekat vodi Ministarstvo poljoprivrede, 90% ga finansira Svetska banka, a 10% korisnici.

- Elektrifikacijom polja i ulaganjem 600.000 EUR ostvariće se direktne uštede od 5 - 8.000 EUR godišnje za svako od 250 poljoprivrednih gazdinstava u pet sela leskovačkog kraja – dodao je Mladenović.

Osim Ministarstva poljoprivrede i Svetske banke, velika zasluga za ovaj uspešni projekat pripada i gradskoj upravi Leskovca, koja je u rekordnom roku pribavila neophodnu dokumentaciju. Osim toga, sve učesnike je oslobodila plaćanja takse za uređenje zemljišta. Izgradnja je počela u novembru, a izvođač radova je konzorcijum koji predvodi "Inkom" iz Bajine Bašte.

Projekom izgradnje električne mreže za napajanje pumpi za navodnjavanje, predviđena je izgradnja 10 trafo stanica sa 486 stubova, u svih pet sela u kojima se vrši elektrifikacija polja. Ukupna dužina visokonaponske i niskonaponske mreže je oko trideset kilometara.

Nakon realizaciје ovog projekta, najavljen je nastavak. Očekuje se da će uskoro i u Zloćudovo, Nomanicu i Gornji Krajinac stići struja, a povtrtari iz Male i Velike Biljanice, Kumareva, Donjeg Bunibroda i Navalina jedva čekaju da počne proširenje projekta i na njihov atar.

- Interesovanje će biti značajno veće kada prvi rezultati budu potkrepljeni brojkama, ne samo u uštedama na potrošenom gorivu nego i većim količinama proizvedenog povrća i većim izvozom na tržište zemalja CEFTA i Evopske unije - navode u ALER-u.

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.