NavMenu

Javna rasprava o Zakonu o radu za desetak dana

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 09.12.2013. 16:46
Komentari
Podeli

U konačnoj verziji izmena Zakona o radu nije predviđeno osnivanje agencija za iznajmljivanje radnika, što je bila jedna od glavnih primedbi sindikata, koji najavljuju učešće u javnoj raspravi koja će početi za desetak dana.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), Ljubisav Orbović, rekao je da su predložena rešenja danas stigla u taj sindikat i da u nacrtu ima dosta odredaba u kojima su uvaženi stavovi sindikalnih organizacija.

- Mi, ipak, sa predloženim izmenama zakona moramo da se upoznamo detaljnije i razmotrimo ih pre nego što damo konačno mišljenje - rekao je Orbović.

Prema njegovom mišljenju, dobro je to što se u konačnoj verziji ipak ne predviđa uvođenje agencije za iznajmljivanje radnika.

Predstavnici tog sindikata ranije su ukazali da je za njih neprihvatljiv i finansijski deo izmena zakona koji se odnosi na različite naknade zbog odustva sa rada i slično, što bi, kako strahuju, moglo da utiče na smanjenje zarada za nekoliko procenata.

Orbović je rekao da će sindikati učestvovati u javnoj raspravi i izneti stav o tome šta je dobro, a šta loše u zakonu.

Državni sekretar Ministarstva rada, Zoran Martinović, rekao je za Tanjug da bi javna rasrava, imajući u vidu da su potrebne pripreme za njeno organizovanje, mogla da počne 18. decembra.

Prema zakonu, kako je naveo, javna rasprava može da traje najmanje 20 dana, a da će nakon toga predlog izmena zakona biti dat na mišljenje Socijalno-ekonomskom savetu, a potom i resornim ministarstvima.

Martinović je podsetio da je u izmenama predviđeno produženje rada na određeno sa12 meseci na dve godine, ili za starije radnike na tri godine, a da je ipak odloženo uvršćavanje u zakon agencije za privremeno zapošljavanje, protiv čega su izričito bili sindikati.

On je rekao da se očekuje stav sindikata o predloženjim rešenjima i da će nakon toga početi javna rasprava kako bi se omogućilo da zakon bude usvojen u roku u kojem je planiran.

Ministar privrede Saša Radulović kazao je prošle nedelje da očekuje da će izmene Zakona o radu u skupštinsku proceduru ući do kraja godine, a da će zakon biti usvojen već u januaru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.