NavMenu

Na Antarktiku izmerena najhladnija temperatura ikada, -91 celzijusa

Izvor: Radio 021 Ponedeljak, 09.12.2013. 11:59
Komentari
Podeli

Naučnici su otkrili da se temperatura na jednom planinskom lancu na Antarktiku spušta čak ispod minus 91 stepen Celzijusa.

Pri toj temperaturi se ljudske oči, nos i pluća smrzavaju u samo par minuta. Naime, na temperaturi od -78,5 CO2 iz gasovitog stanja postaje suvi led. Rekordnu hladnoću otkrili su naučnici iz America’s National Snow and Ice Data Centre, piše Sunday Times, a pritom su koristili satelite za merenje temperature na Antarktiku.

Najhladnije mesto smešteno je na 3.779 metara nadmorske visine na planini Dome Fuji. Tamo je čak dva stepena hladnije nego u ruskoj istraživačkoj stanici Vostok gde je najniža izmerena temperatura bila -89,2.

Naučnici tvrde da na Dome Fujiju postoje i još hladnija mesta jer sateliti mere prosečnu temperaturu na kilometru kvadratnom i kažu da hladnoća tamo doseže svoj maksimum tokom vedrih i suvih vremenskih perioda, a ne vetrovitih i snežnih.

Ipak, najhladnije naseljeno mesto na Zemlji i dalje je rusko selo Ojmjakon. To je dom oko 500 ljudi koji sve što im je potrebno nabavljaju iz jedne prodavnice, a uglavnom se svi stanovnici bave lovom i ribolovom u ledu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.