NavMenu

Besplatni projekti za izgradnju srpskih kuća početkom decembra

Izvor: eKapija Sreda, 27.11.2013. 15:16
Komentari
Podeli

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma će početkom decembra pozvati građane da se prijave za besplatne glavne projekte tradicionalnih srpskih kuća, saznaje "eKapija" u tom ministarstvu.

- Sledeće nedelje na sajtu će biti objavljen poziv građanima da se prijave za dobijanje glavnog projekta srpske kuće. Biće objavljen katalog, u kom će svi zainteresovani moći da vide kako izgledaju kuće i da se prijave za određen tip, model i kvadraturu objekta – rekli su nam u Ministarstvu građevinarstva.

U prijavi će građani navoditi, osim osnovnih informacija o sebi, i podatke o lokciji na kojoj planiraju izgradnju. Da bi dobili besplatno glavni projekat građani će morati da dostave Ministarstvu lokacijsku dozvolu.

- S obzirom na to da će uskoro biti usvojen novi Zakon o planiranju i izgradnji, građani će veoma brzo i besplatno dobiti građevinsku dozvolu – ističu u Ministarstvu građevinarstva.

Ministarstvo je početkom septembra raspisalo konkurs za izradu idejnih rešenja porodičnih stambenih objekata u okviru projekta "Srpska tradicionalna kuća". Projektanti su radove predavali do 4. oktobra, nakon čega su izabrani pobednički. Arhitektama čije rešenja su pobednička, biće početkom decembra uručene nagrade.

Idejna rešenja "eKapija" vam je nedavno ekskluzivno predstavila, a možete ih ponovo pogledati na linku.

Kako su nam rekli u resornom ministarstvu, biće raspisan konkurs za izradu glavnih projekata putem koga će biti izabrani projektanti za glavne projekte koji će sarađivati sa autorima idejnih rešenja. Ti projekti će biti besplatno dodeljivani građanima koji se prijave.

Sledeće godine, kako "eKapija" saznaje, biće ponovljen ceo ovaj proces, odnosno biće ponovo raspisan konkurs za izbor idejnih rešnja u okviru projekta "Srpska tradicionalna kuća", a potom i za glavne projekte. Ideja je da se skupi što više kvalitetnih rešenja za izgled srpskih kuća kako bi građani imali što više izbora. A takođe, sledeće godine će oni koji žele da imaju neku kuću po ugledu na autentične srpske građevine moći da se prijave za besplatni projekat.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.