NavMenu

Loše pruge koče izvoz bakra - Stanje železničke putne mreže moglo bi da ugrozi RTB "Bor"

Izvor: RTS Ponedeljak, 18.11.2013. 16:02
Komentari
Podeli

(Foto: Milica Stevuljević)
Ukoliko se u stanje železničke putne mreže bitno ne promeni, ne remontuju pruge i ne obnovi vozni park, posledice bi mogle biti zabrinjavajuće. U istočnoj Srbiji to bi moglo da zaustavi proizvodnju u Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor".

Oko 12 sati nakon što je putnički voz zbog kvara potpuno izgoreo, pruga Majdanpek-Zaječar osposobljena je za saobraćaj, a šinobus je uklonjen dizalicom rudnika bakra u Majdanpeku.

Ovaj putnički voz jedan je od tri, koliko dnevno dođe i krene iz stanice u Zaječaru. Sa te iste stanice nedeljama ne polazi ni jedan voz za Beograd, a dok je išao, putovao je i po 12 sati, sa presedanjem u Požarevcu.

- To što ne ide voz od Zaječara do Beograda je zato što nema dovoljno voznih sredstava, a to što ide 10 sati naravno da je zbog loše infrastrukture. Naravno da je razlog za to veliki broj laganih vožnji, koje su neophodne na ovoj relaciji - rekao je direktor Medija centra "Železnica Srbije" Nenad Stanisavljević.

Prema njegovim rečima, tako će biti sve dok se ne modernizuje železnica u Srbiji.

Što se tiče teretnog saobraćaja, železnička stanica u Boru servisira uglavnom RTB "Bor". Ovaj naš najveći kombinat bakra gotovo u potpunosti se oslanja na tu vrstu prevoza.

Direktor RTB "Bor" Boban Todorović kaže da se pruga koristi za transport više od 120.000 tona koncentrata bakra iz Majdanpeka, koji se prerađuje u Borskoj topionici.

- Koristi se i za transport 40 hiljada tona uglja iz luke Prahovo prema Boru, za transport više od 150 hiljada tona sumporne kiseline iz Bora na odredišta širom sveta, kao i za transport svih proizvoda koji se proizvedu u topionici i rafinaciji rudnika bakra u Boru - kaže Todorović.

Kada se naredne godine završi nova topionica, RTB će imati četiri puta više robe za transport železnicom. To je još jedan od razloga da se remontuju pruge i vozna sredstva u istočnoj Srbiji.

Statistika je do sad bila poražavajuća. Umesto da se remontuje 190 kilometara pruga, u Srbiji je remontovano svega 30 kilometara godišnje, javlja RTS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.