NavMenu

Poslovni ambijent neznatno bolji, birokratija i dalje guši biznis - Šta je pokazala USAID Anketa 1.000 preduzeća?

Izvor: eKapija Sreda, 13.11.2013. 19:59
Komentari
Podeli
Prema nalazima treće godišnje ankete koju je USAID sproveo među 1.000 preduzeća u Srbiji, njihovi rukovodioci smatraju da se poslovno okruženje u Srbiji neznatno poboljšalo tokom 2013. godine, iako dugotrajne i skupe regulatorne procedure i dalje škode konkurentnosti, saopštio je USAID u sredu (13. novembra 2013. godine).

Predstavljajući izveštaj sa nalazima ove ankete, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi naglasio je i pozitivne pomake: skoro polovina ispitanika (46%), navodi da im korupcija 2013. godine nije uticala na poslovanje, u poređenju sa samo 26% koji su isto mišljenje imali prošle godine.

Ambasador Kirbi je takođe kazao da je zadovoljan unapređenjem inspekcijskog nazora i rasterećenjem privrede koje je ono donelo. Ispitanici navode da je količina vremena koje rukovodioci preduzeća moraju da posvete saradnji sa inspektorima smanjena na 22 sata u 2013. sa čak 70 sati godine 2011, kao i da kazne nastavljaju da se smanjuju: prosečan iznos naplaćen u 2013. pao je na 1.154 EUR, u odnosu na prosek od 2.128 EUR iz 2011.

Anketa koju je sproveo USAID-ov Projekat za bolje uslove poslovanja omogućava privrednicima da procene uticaj propisa, ekonomskih politika i pristupa izvorima finansiranja na konkurentnost i mogućnosti za razvoj njihovih preduzeća. Mnogi navode da se suočavaju sa istim problemima kao i prethodnih godina – inflacijom, porezima na zarade i dodatu vrednost i deviznim kursom, navodi se u saopštenju USAID-a.

Privrednici se žale da im neadekvatan pristup izvorima finansiranja ograničava mogućnosti za razvoj: 90% ispitanika navodi da visoke kamatne stope i naknade banaka sputavaju razvoj; isto mišljenje o sredstvima obezbeđenja za kredite ima 76%; dok 72% smatra da krediti indeksirani u stranoj valuti škode pristupu izvorima finansiranja. Ispitanici takođe navode da su ove godine njihova preduzeća na regulatorna pitanja odvajala jednako mnogo vremena kao i prošle.

Kada je reč o izgledima za budućnost, privrednici u Srbiji izražavaju oprez u pogledu naredne godine: 31% navodi da su optimisti, dok 60% ima neutralan stav o mogućem povećanju prihoda, zapošljavanju novih radnika ili uvođenju novih proizvoda i usluga. Stanje je slično kao i prošle godine, ali daleko negativnije u odnosu na 2011, kada je 45% ispitanika izrazilo optimizam.


Anketa je otkrila da tek 7% preduzeća u Srbiji izvozi svoje proizvode, što negativno utiče na privredni razvoj. Većina uglavnom posluje samo na domaćim tržištima, te tako 70% svoju robu i usluge plasira samo u okviru granica svoje opštin, zaključuje se u saopštenju USAID-a.

Anketa je sprovedena između 9. septembra i 4. oktobra 2013. godine, a učestvovalo je 1.000 privatnih preduzeća, sa najmanje 3 zaposlena.

Pogledajte detalje ovogodišnje Ankete



Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.