NavMenu

Do 2015. obavezna kontrola i praćenje emisije štetnih gasova iz fabrika u Srbiji

Izvor: Tanjug Sreda, 13.11.2013. 19:25
Komentari
Podeli
Srbija do 2015. godine treba da sprovede mere koje se tiču praćenja i kontrole emisije gasova sa efektom staklene bašte iz industrijskih postrojenja, rečeno je u sredu (13. novembra 2013. godine) na skupu o Sistemu trgovine emisijama Evropske unije.

Kroz taj projekat, koji će trajati dve godine, treba da bude utvrđeno koliko će Srbija morati novca da uloži u ispunjenje tih obaveza, kojom dinamikom će to biti urađeno i koji će sve industrijski objekti biti obuhvaćeni, rečeno je na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

- U Srbiji, prema preliminarnim procenama, postoji oko 130 industrijskih objekata koji će biti obuhvaćeni Sistemom trgovine emisijama EU - rekao je zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt.

On je ukazao da će u okviru tvining projekta "Uspostavljanje sistema za monitoring, izveštavanje i verifikaciju neophodnog za uspešnu implementaciju Sistema trgovine emisijama EU", članice Unije Srbiji pružiti pomoć kako bi svoje zakonodavstvo i administrativne procedure prilagodila pravilima EU.

On je podsetio da se EU obavezala da do 2020. godine smanji emisiju štetnih gasova za 20% uz istovremeno povećanje energetske efikasnosti i povećanja udela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije.

Pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović ukazao je da će taj projekat koji se sprovodi sa EU, doprineti ne samo harmonizaciji srpskog zakonodavstva sa EU, već i će i pomoći kompanijama da dobiju podsticaje za ulaganja u tehnologije za praćenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.


Francuski ambasador u Beogradu Fransoa-Gzavije Denio (Francois-Xavier Deniau) rekao je da će ovaj tvining projekat pomoći Srbiji da u svoje nacionalno zakonodavstvo integriše propise EU koje se tiču borbe protiv klimatskih promena. Ti propisi će se, kako je rekao, odnositi i na termoelektrane, cementare, ciglane, toplane i druge industrijske objekte.

- Primena tih mera je jedan od uslova koje treba ispuniti u okviru pregovora sa EU o poglavlju 27, u vezi sa zaštitom životne sredine u Srbiji - dodao je Denio.

Nemačka treba da pomogne Srbiji u oblasti harmonizacije zakonodavstva koje se odnosi na tu oblast, Austrija će preneti svoja iskustva iz oblasti primene odgovarajućih metodologija, a Francuska u pripremi sistema nadzora i kontrole emisije štetnih gasova iz industrijskih postrojenja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.