NavMenu

Beogradska firma "Omega plus" gradi vetropark kod Nevesinja

Izvor: eKapija Petak, 08.11.2013. 10:26
Komentari
Podeli

Kompanija "Eol prvi" iz Nevesinja, čiji su osnivači beogradski "Omega plus" Zlatka Mandžuke sa 97% vlasničkog udela i opština Nevesinje sa 3%, počela je izgradnju prvog vetroparka u Republici Srpskoj.

Na planini Trusini, kod Nevesinja, počeli su pripremni radovi vetroparka planirane instalisane snage ekvivalentne potrošnji 27.000 domaćinstava, potvrdio je nosilac projekta, firma "Eol prvi" iz Nevesinja.

Zlatko Mandžuka, direktor tog preduzeća, izjavio je za "Nezavisne novine" da su započeli gradnju četiri kilometra internih puteva neophodnih za pristup specijalnih vozila za geotermička i geomehanička ispitivanja na lokacijama budućih vetroturbina.

On kaže da su istovremeno započeli istražne bušotinske radove, koji podrazumevaju ispitivanje sastava i kvaliteta zemljišta i kamena na kojima će iduće godine biti podizane vetroturbine. Za taj posao, navodi, angažovana je firma "IRM - Bor" iz Zvornika.

- Pripremni poslovi odvijaće se do početka decembra kada će vremenski uslovi uticati na prekid građevinskih i istražnih radova, koji će, u drugoj fazi, biti nastavljeni krajem marta ili početkom aprila iduće godine - precizirao je Mandžuka.

Rekao je da očekuje da će do sredine ovog meseca potpisati ugovor sa strateškim partnerom, jednom od renomiranih zapadno-evropskih kompanija, koji će obezbediti sredstva za finansiranje projekta u iznosu do 150 mil KM.

Vlada RS je u firmi "Eol prvi" u oktobru prošle godine dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vetroparka sa 17 turbina na Trusini ukupne instalisane snage od 51 megavat. Ukupna godišnja proizvodnja struje u količini od 160.000 megavat-časova.

Mandžuka je uveren da će u saradnji sa budućim strateškim partnerom uspjeti okončati izgradnju vetroparka u utvrđenom roku iz koncesionog ugovora, odnosno do oktobra iduće godine.

Što se tiče isporuke proizvedene električne energije, u firmi "Eol prvi" kažu da postoje dve mogućnosti - zaključenje ugovora sa "Elektroprivredom Republike Srpske" uz obaveznu otkupnu cijenu ili prodaja na slobodnom tržištu uz državni podsticaj.

Napominju da će odluka o tome biti donesena po dolasku strateškog partnera, a da će ugovor o isporuci, u skladu s propisima u Republike Srpske, biti potpisan tek po izgradnji vetroparka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.