NavMenu

Niški "Jugo-Impex EER" izvozi freon u Nemačku

Izvor: Tanjug Četvrtak, 07.11.2013. 14:37
Komentari
Podeli

Kompanija "Jugo-Impex EER" iz Niša, koja se bavi reciklažom elektronskog i električnog otpada, organizovaće sutra, uz pomoć Ministarstva energetike, izvoz 14 tona freona - supstance koja stvara negativne posledice po ozonski omotač i izaziva efekat "staklene bašte", najavljeno je iz te firme.

Komercijalni direktor u kompaniji Marija Micaković rekla je Tanjugu da je u cilju što hitnijeg izvoza i zbrinjavanja freona na adekvatan način organizovan izvoz dva kamiona sa lokacije postrojenja za reciklažu elektronskog i električnog otpada u Nišu.

Ona je podsetila da to postrojenje u Nišu funkcioniše više od godinu dana i da je to prvi put da se izvozi freon, a da će se ubuduće izvoz te materije organizovati na svaka tri meseca.

- Za sada se izvozi samo freon od rashladnih uređaja domaće proizvodnje, a nadamo se da ćemo ubuduće imati kapacitete da to učinimo i za ostale generatore - kazala je Micaković.

Tolika količina freona koji izaziva efekat "staklene bašte" i stvara trajne negativne posledice za ozonski omotač izdvojena je iz više od 100.000 recikliranih rashladnih uređaja.

- Samo jedan frižider odložen u prirodu daje isti efekat kao izduvni gasovi automobila za godinu dana - navela je primer štetnosti freona Micaković.

Dozvolu za izvoz freona radi njegovog trajnog uništenja dalo je Ministarstvo energetike.

Micakovićeva je podsetila da je Republika Srbija potpisnik Kjoto protokola, kao i da izvoz freona radi uništenja utiče na formiranje kvota za uvoz te supstance.

U Ministarstvu energetike podsećaju da se izvoz opasnog otpada obavlja u skladu sa propisima o zaštiti životne sredine, Zakona o upravljanju otpadom i Bazelskom konvencijom o kontroli prekograničnog kretanja opasnih otpada i njihovom odlaganju i ostalih propisa koji su vezani za transport opasnih materija u drumskom i železničkom saobraćaju.

Otpad se pakuje, obeležava i transportuje tako da se obezbedi zaštita za najmanji rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu, navode u Ministarstvu.

U ovom slučaju, kako se dodaje, oko 15 tona freona koji će se sutra isporučiti Nemačkoj na dalji tretman, biće upakovano u čelične kontejnere.

Ukupna planirana količina otpada za izvoz namenjena tretmanu u Nemačku je 75 tona, u skladu sa notifikacijom koja je prethodno poslata svim nadležnim organima u državama koje su uključene u to prekogranično kretanje i koje su izdale svoje saglasnosti za tranzit i uvoz, još pre izdavanja izvozne dozvole.

Prevoz freona obaviće se kamionima, u skladu sa zakonima kojima se uređuje međunarodni prevoz u javnom saobraćaju, dodaju u Ministarstvu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.