NavMenu

"Putnik" obeležio jubilej - 90. godina poslovanja u Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.11.2013. 10:33
Komentari
Podeli

Hotel "Tulipin Inn" u Novom BeograduHotel "Tulipin Inn" u Novom Beogradu

Ohrabruje činjenica da je "Putnik" putem berze kupila renomirana kompanija, kao što je "Metropol Group", kao i da je to primer kako treba da se odvijaju investicije, stvara zajednički profit, širi aktivnost i izlazi na strana tržišta, rekao je predsednik PKS Željko Sertić na konferenciji za novinare povodom obeležavanja 90 godina poslovanja kompanije "Putnik".

Ruski milijarder, poslanik vladajuće Jedinstvene Rusije u državnoj dumi i vlasnik "Putnika" Mihail Viktorovič Slipenčuk kazao je na konferenciji za novinare da su akcije te kompanije kupljene na berzi, kao i da je "Putnik" za šest godina prošao vrlo teška vremena, imajući u vidu gomilu nasleđenih problema.

- Najteže vreme za "Putnik" je prošlo, sada gleda u budućnost i dalje nosi onu energiju koja mu je data pre 90 godina - naveo je Slipenčuk, napomenuvši da se kompanija preorijentisala na hotelski biznis, imajući u vidu dešavanja u turizmu gde se putovanja sve više organizuju direktno, putem Interneta. On je kazao da je kompanija kupila hotele u Crnoj Gori i Francuskoj i da je izgradila hotel na obali Bajkalskog jezera.

Direktor "Putnika AD" Aleksandar Evgenijevič Denisov podsetio je da je ta kompanija počela da razvija turizam na prostoru Balkana daleke 1923. godine, kao i da se njen sadašnji vlasnik trudi da održi imidž ozbiljne kompanije kojoj može da se veruje. On je napomenuo da su se dugovi prema državi, zaposlenima i dobavljačima merili u milionima kada je "Putnik" kupljen, kao i da se prve tri godine radilo sa gubicima, da bi prošle godine bio zabeležen profit u tekućem poslovanju.

(Foto: pks.rs)

Savetnik ministra privrede Aleksandar Stevanović rekao je da je malo ekonomskih institucija u Srbiji koje dobro posluju tako dugo i imaju kontinuitet, kao i brendova koji bude tako pozitivne asocijacije i uspeli su da opstanu. On je naglasio da investicija "Metropol Group" u Srbiji, treba da bude model ulaganja, jer je reč o investitoru koji je imao ideju i znao kako da je realizuje, i nije "vukao vladu Srbije za rukav" i postavljao uslove, već se orijentisao na biznis.

"Putnik" je danas obeležilo jubilej - 90 godina postojanja, a rukovodioci te renormirane turističke kompanije istakli su da su sva preuzeta dugovanja izmirena, a orijentisani su na razvijanje hotelijerstva kao osnovne delatnosti ne samo u Srbiji, već i Crnoj Gori, Francuskoj i Rusiji.

"Putnik", koji je začetnik turizma u Srbiji i regionu, 2007. godine preuzela je "Metropol Group", koja je do danas u tu kompaniju uložila više od 30 mil EUR i preuzela obavezu da sačuva ime čuvenog brenda.

Putnik, prvi "turist oficce", kako je zapisano u novinskim izveštajima iz novembra 1923. godine, nastao na teritoriji Kraljevine SHS i začetnik je turizma na prostorima bivše Jugoslavije. Prva zastupništva "Putnika" u inostranstvu otvorena su još 1924, u Beču i Sofiji, a već 1925. potpisan je preliminarni ugovor sa najstarijom turističkom agencijom na svetu, Tomas Kuk.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.