NavMenu

Predlog za vikend - ergela Zobnatica

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.11.2013. 11:35
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Ako polazite kolima iz mesta Srbije koja su južnija od Novog Sada, do Zobnatice najudobnije dolazite autoputem Beograd-Subotica. Sa autoputa izlazite na raskrsnici za Bačku Topolu, neposredno pošto ste prošli OMV benzinsku pumpu.

Desno je put za Sentu, a levo za Bačku Topolu. Dođite do centra grada, gde ćete na smemaforu proći pored višespratnice, hotela u izgradnji. Tu skrenite desno i vozite se pored gradskog kupališta do Zobnatice, koja se nalazi 5 km severno od Bačke Topole.

Zobnatica je turistički kompleks sa dugom tradicijom i raznovrsnom ponudom atrakcija, tišine, intime i mira.

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Centar je konjarstva i konjičkog sporta, Zobnatica je poznata po ergeli sa tradicijom odgoja rasnih konja dugom preko dve stotine godina, a kao idealna lokacija za uzgoj konja poznata je blizu pet vekova.

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Na raspolaganju vam je turističko jahanje, škola jahanja, vožnja fijakerom, a uz ergelu je smešten i hipodrom sa pokrivenim manježom.

Nikako ne propustite jedinstveni muzej konjarstva izgrađen u obliku potkovice, galeriju umetničkih slika, kao i nekadašnji kaštel porodice Terlei, koji je preuređen u vrlo lep hotel.

(Foto: Aleksandar Parezanović)



Inače, Ergelu je osnovao daleke 1779.godine Bela Vojnic, želeći da stvori konjarsku oazu na Balkanu. Tokom ovih skoro 250 godina duge tradicije kroz ergelu su progalopirali mnogi konji, koji su ostavili duh pobede.

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Najveća legenda, koja će ostati upamćena dugo, dugo vremena je čuveni Kazanova, Jadran II, General Žitko, Prospektor i mnogo drugih šampiona, koji su žarili i palilli sa čuvenim pečatom Z po mnogim hipodromima zemlje i sveta.

(Foto: Aleksandar Parezanović)


Danas je Zobnatica i veliko poljoprivredno dobro, sa razvijenom ratarskom i stočarskom proizvodnjom.

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Bez dileme, njen najlepši deo i dalje čine ergela rasnih konja i predivno Zobnatičko jezero.

Više detalja pogledajte na www.zobnatica.rs


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.