NavMenu

Pobedila haljina od limenki

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.10.2013. 16:13
Komentari
Podeli

Haljina od limenki osvojila je prvo mesto na konkursu za najlepšu skulpturu od limenki koji je u okviru društveno odgovorne akcije "Reciklirajte i vi" organizovala Apatinska pivara za studente Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

- Ovo je divno iskustvo, praktično smo uživali igrajući se. Svi smo sjajni prijatelji i kada smo krenuli sa izradom skulpture nismo ni razmišljali o pobedi. Ustvari, prilično smo iznenađeni i presrećni što smo osvojili prvo mesto - – izjavili su dobitnici prve nagrade u okviru konkursa "Reciklirajte i vi" Apatinske pivare.

Drugo mesto osvojio je pogon koji dočarava životni ciklus jedne limenke, a treće dizalica od limenki.

Na konkursu je učestvovalo 27 studenata sa svih smerova Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, a radovi su tri dana bili izloženi u holu "Delta City"-a. Najlepše radove izabrali su posetioci izložbe i stručni žiri.

- Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti ovim projektom imaju priliku da se na najbolji način predstave široj publici u demistifikaciji umetnosti. Reciklaža, kao problem, postala je potrebna i u moralnom smislu veoma važna. Upravo zbog toga smo videli veliko interesovanje i motivaciju studenata da stvaraju sa skromnim sredstvima i da u veoma kratkom roku urade veoma kvalitetna rešenja. Podrška ovakvim projektima ima itekako smisao u afirmaciji mladih umetnika i popularizaciji kulture kroz alternativne, ali i savremene pristupe stvaranja umetničkih dela - izjavio je Marko Lađušić, prodekan i profesor na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu i član stručnog žirija.

Limenke koje su koristili studenti prikupljene su u okviru ovogodišnje akcije "Reciklirajte i vi" na masovnim manifestacijama poput Beer Festa i Dragačevskog sabora u Guči.

- Ove godine "Apatinska pivara" je bila veoma aktivna na Beer Festu. Samo na Beer Fest-u, Sekopak, čiji smo mi članovi i jedan od osnivača, je sakupio preko 600kg ambalažnog otpada, uglavnom limenki. Pored toga, na događajima tokom proleća i leta smo uz pomoć ručnih presa sa fondacijom ReCan sakupili oko 100 kg limenki. Organizacijom svih ovih akcija želimo da skrenemo pažnju na značaj reciklaže i podstaknemo i duge kompanije da slede naš primer - izjavila je Sanja Ivaniš, PR menadžerka Apatinske pivare.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.