NavMenu

"Montavar Metalna Lola" stiže i na norveško tržište - Gotovo 90% opreme za termoelektrane i hidroelektrane namenjeno izvozu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 28.10.2013. 15:17
Komentari
Podeli

(Foto: Montavar.rs)

Posle Nemačke i Švedske, kompanija "Montavar Metalna Lola" proširila se i na tržište Norveške. Kako je u razgovoru za "eKapiju" rekao menadžer beogradske kompanije Bojan Veličković, "Montavar" je sa norveškom kompanijom "Energi Teknikk" ugovorio proizvodnju ukupno šest kućišta turbina za male i srednje hidrocentrale vrednosti oko 400.000 EUR. Prve tri su već isporučene, a dostava ostalih je planirana do kraja godine.

- U našem pogonu proizvodimo kućište turbina i uvodne cevi koje šaljemo našim norveškim partnerima. Oni od svojih drugih kooperanata dobijaju druge delove koje montiraju i šalju proizvod do krajnjeg kupca – kaže Veličković

Naš sagovornik dodaje da ima dogovor sa norveškom kompanijom da će se ta saradnja nastaviti i da će ugovori biti veće vrednosti, jer im je skandinavsko tržište zanimljivo.

Inače, kompanija "Montavar Metalna Lola" proizvodi opremu za termoelektrane i hidroelektrane, odnosno metalne i čelične konstrukcije. Vlasnik kompanije Goran Mladenović je 2007. godine privatizovao deo velike državne firme "Ivo Lola Ribar" iz Železnika. U tom trenutku "Montavar" grupaciju su sačinjavale firme u Mariboru i Nikšiću, a danas su članice "Montavar Metalna Lola" u Beogradu i "Metalvar" u Mariboru, gde je Mladenović većinski vlasnik.

- Sva proizvodnja na teritoriji Srbije nalazi se u Železniku. Ukupno imamo 240 radnika. U samom proizvodnom pogonu zaposleno je 130 radnika, a ostali su angažovani na remontima i montaži naših proizvoda širom Evrope – ističe Veličković i dodaje da je u poslednjih godinu dana broj radnika u toj firmi povećan za 80%.

Iako je "Montavar" uglavnom prepoznatiljiv po svojim projektima u oblati hidroenergetike, zanimljivo je da je ova firma bila prva iz Srbije koja je bila angažovana na projektu izgradnje fabrike biogasa u Geteburgu.

- U prvom kvartalu ove godine se u pogonu u Železniku završila proizvodnja kompletnog cevovoda za tu fabriku oko 450 tona. Te proizvode smo transportovali u Švedsku, a tamo su naši radnici iz Beograda sa kolegama iz Maribora završili te radove početkom oktobra – navodi sagovornik "eKapije".

Osim geteburške fabrike, kao svoj najvažniji projekat u proteklih pet do šest godina u "Montavaru" navode serijsku proizvodnju oko 140 šasija za autokranove za nemačku kompaniju "Manitowoc Crane Group" nosivosti oko 80 tona.

Zaiteresovani i za domaće tržište

Vrednost izvoza komopanije "Montavar Metalna Lola" na godišnjem nivou u 2012. iznosio je oko 10 mil EUR, a gotovo 90% proizvodnje namenjena je izvozu. Međutim, u poslednje četiri godine "Montavar" je imao i nekoliko značajnih projekata na domaćem tržištu.

Veličković među tim projektima izdvaja izradu sistem za odlaganje pepela u TE "Kostolac", izradu pet paralelnih cevovoda dužine za TE "Kostolac", zatim odložne strele bagera za "Kolubaru", kao i montažu unutrašnjeg cevovoda na vodovodu Makiš 2 u Ostružnici. Kako navodi, sarađuju i sa našim velikim energetskim sistemima kao što su TE "Nikola Tesla" (TENT) i HE "Đerdap".

- Želimo da taj udeo poslovanja u Srbiji bude veći. Mislimo da smo stekli mnoga znanja koja bismo mogli da primenimo na domaćim projektima i da zajedno sa našim inostranim partenirama učestujemo na tenderima u Srbiji – smatra naš sagovornik i dodaje da će učestvovati na tenderima za izradu cevovoda za Južni tok.

(Foto: Irina Milošević)
(Štand firme "Montavar" na Sajmu energetike)

Neprocenjivo iskustvo iz Slovenije

Bojan Veličković ističe da imaju i veliku pomoć kolega iz "Metalvara" koji imaju ogromno iskustvo u oblasti montaže.

- Kolege iz Maribora su radili na revitalizaciji termoenergetskih postrojenja u Nemačkoj, Finskoj, Švedskoj, Austriji, pa nam njihovo iskustvo mnogo znači. Proizvode iz naših pogona u Železniku, u saradnji sa našim radnicima montiraju na zapadnoevropskim projektima i na tu saradnju smo jako ponosni – kaže Veličković.

"Montavar Metalana Lola" se predstavio na ovogodišnjem Sajmu energetike u Beogradu zajedno sa slovenačkim "Metalvarom" i norveškim patnerom "Energi Teknikk".

I.M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.