NavMenu

Dom za 17.000 porodica - Potpisan Sporazum o sprovođenju stambenog programa za izbeglice

Izvor: Tanjug Nedelja, 27.10.2013. 19:33
Komentari
Podeli

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar rada Jovan Krkobabić i viceguvrener Banke za razvoj Saveta Evrope Mikolaj Dovgilevic potpisali su u petak (25. oktobar 2013. godine) okvirni sporazum za spovođenje regionalnog stambenog programa za trajno rešavanje stambenih potreba, za oko 17.000 najugroženijih izbegličkih porodica.

Krkobabić je, nakon potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije, rekao da je to jedan od najvažnijih trenutaka u procesu regionalne saradnje koji, nakon sarajevske Donatorske konferencije održane prošle godine, predstavlja, kako je rekao, veliku prekretnicu u pogledu rešavanja problema izbegličkih porodica.

- Ovaj sporazum će omogućiti neposredno sprovođenje Regionalnog stambenog programa i krov nad glavom za 17.000 najugroženijih porodica. Ponosan sam što smo konačno u prilici da vidimo konkretne rezultate procesa saradnje država regiona, što sam lično inicirao 2008. godine - rekao je Krkobabić.

On je zahvalio predstavnicima međunarodne zajednice, donatorima, kao i predstavnicima EU, SAD-a, UNHCR-a, OEBS-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, kao i visokom komesaru za izbeglice UN Antoniu Guterešu koji je kako je kazao, zajedno sa njim inicirao projekat regionalne saradnje.

Krkobabić je rekao da očekuje da će naredne godine prve porodice biti useljene u svoje domove.

On je podsetio da je na Donatorskoj konferenciji u Sarajevu rečeno da će se projekat realizovati u roku od pet godina i da je na početku opredeljeno 2,7 mil EUR za pripremu i realizaciju projekta.

Oko 13 mil EUR je drugi deo kredita koji će biti realizovan do kraja godine, a posle nove godine biće opredeljeno još toliko novca, rekao je Krkobabić dodajući da će tako redom sredstva biti izdvajana u roku od pet godina.

Na Donatorskoj konferenciji u Sarajevu rečeno je da će od 584 mil EUR, 84 miliona obezbediti zemlje učesnice projekta, a 500 mil EUR donatori iz svih krajeva sveta. Do sada je prikupljeno 260 mil EUR, od čega je 180 mil EUR bespovratnih sredstava za Srbiju - kazao je Krkobabić.

Kako je rekao radiće se na tome da se sredstva uvećaju pa će tako na donatorskoj konferenciji u Ženevi pokušati da se obezbede sredstva za raseljene sa Kosova.

U prvoj fazi regionalnog biće rešeno stambeno pitanje 170 porodica, koje će biti useljene u toku iduće godine.

One su se mogle prijaviti na konkurs koji je raspisan početkom septembra, a odabir za useljavanje u stanove ili kuće, kao i dobijanje paketa građevinskog materijala za nastavak izgradnje će se obaviti prema prioritetima, dodao je Krkobabić.

U Srbiji je pomoć potrebna za 25.000 porodica koje nisu rešile svoje stambeno pitanje, a u ovom projektu prioritet će imati 17.000 najugroženijih.

Mikolaj Dovgilevic iz Razvojne banke SE koja upravlja Fondom za stambeno zbrinjavanje i pruža podršku zemljama u sprovođenju regionalnog projekta stambenog zbrinjavanja rekao je da se na proleće iduće godine očekuje da će prve kuće biti predate na korišćenje porodicama koje su tokom ratnih zbivanja devedesetih godina ostale bez krova nad glavom.

Kako je kazao, projekat će biti realizovan zahvaljujući velikom zalaganju i podršci donatora, organizacija, EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.