NavMenu

"MK Grupa" uzela zajam od Nemačkog društva za investicije i razvoj - Za energetsku efikasnost agrara 50 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.10.2013. 16:08
Komentari
Podeli

Potpisivanje ugovora "MK Group" i DEGPotpisivanje ugovora "MK Group" i DEG

"MK Group" se zadužila za 50 mil EUR kako bi unapredila poljoprivrednu proizvodnju i povećala energetsku efikasnost. Srpskoj kompaniji dugoročni zajam je odobrilo Nemačko društvo za investicije i razvoj (DEG), a kofinansijeri su Holandska razvojna banka (FMO) i Austrijska razvojna banka (OeEB).

- Novac od kredita ćemo najvećim delom uložiti u novu opremu za dobijanje šećera iz melase. Očekujemo da će nova tehnologija umanjiti trošak energije za otprilike jednu petinu po toni šećera. Deo će biti uložen u sušaru u kojoj se suši repin rezanac, nus proizvod nastao iz procesa pravljenja šećera. Emisija ugljen-dioksida do koje dolazi tokom procesa proizvodnje šećera će se na taj način značajno smanjiti – rekao je danas Miodrag Kostić, predsednik "MK Group" na konferenciji za medije organizovanoj povodom potpisivanja ugovora sa DEG-om.

Kostić je naveo da će novac od zajma biti uložen i u modernizaciju postojećih i nabavku novih sistema za navodnjavanje, nakon čega će ukupna površina irigacionih sistema "MK Group" iznositi oko 5.000 hektara.

Takođe, kako je rečeno na današnjem skupu, deo kredita je namenjen i za izgradnju mreže silosa, magacina i otkupnih stanica u Vojvodini.

Na pitanje "eKapije" kada će biti realizovane najavljene investicije predsednik "MK Group" je rekao:

- Već su u toku pripremni radovi za sve ove projekte. Potrudićemo se da ova sredstva što pre potrošimo. Nadam se da do leta 2014. neće ostati ni jedan EUR od ovog kredita.

Ni Kostić ni predstavnici DEG nisu želeli da govore o uslovima odobrenog kredita, samo su istakli da je reč o povoljnom dugoročnom zajmu.

- Kredit je izuzetno povoljan i ono što nam je najviše odgovaralo je dug rok. Dugoročni zajmovi su ono što nedostaje našoj privredi da bi bila efikasna - istakao je Miodrag Kostić.

Peter Thimme, direktor Nemačkog društva za investicije i razvoj za Evropu, Bliski istok i Centralnu Aziju, izjavio je da je jedan od najznačajnih sektora u koje ulažu poljoprivreda, pa tako DEG ulaže 6 mlrd EUR godišnje u agrar.

- Bankarska grupa KFW, čiji je DEG deo, u Srbiju od 2001. godine uložila milijardu evra, od čega je pola sume bilo namenjeno za energetiku, a 200 mil EUR za vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda. Odlučili smo da odobrimo kredit "MK Group" kako bi se povećao izvoz iz Srbije, povećao broj zaposlenih i kako bismo podržali razvoj poljoprivrednih proizvođača. Nadam se da će nove investicije "MK Group" biti uspešne – rekao je Thimme.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.