NavMenu

Uskoro nova strategija za podsticanje preduzetništva

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 30.09.2013. 15:55
Komentari
Podeli

Pomoćnica ministra privrede Nina Samardžić najavila je danas da će nova strategija za podsticanje preduzetništva za period od 2014. do 2020. godine biti završena za mesec i po dana.

Ona je u Privrednoj komori Srbije, na skupu "Izazovi i podrška malim i srednjim privrednicima u Srbiji", rekla da je plan je da tu strategiju Vlada Srbije usvoji do kraja godine i dodala da sa paralelno sa strategijom radi i akcioni plan za unapređenje poslovnog okruženja.

- To će biti opsežan dokument sa rokovima za realizaciju i sa preciznim pokazateljima kako ćemo da merimo ono što smo preduzeli i uradili, kada je u pitanju pravno i poslovno okruženje - rekla je ona.

Prema njenim rečima, važno je što se strategija za podsticanje preduzetništva i konkurentnosti od 2014. do 2020. godine poklapa sa novom fazom u IPA budžetiranju.

- Cilj je da strategija bude presek stanja oko koga može da se napravi konsenzus na nivou vlade, javnosti i privrednih aktera - dodala je Samardžić.

Važan segmet, kako je navela i dalje ostaje olakšavanje pristupa finansijama za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i razvoj novih finansijskih instrumenata.

Samardžić je dodala da će deo strategije će biti i pristup novim tržištima, uključujući i lanac prozivođača i dobavljača, a cilj je da se domaći proizvođači uključe i postanu dobavljači velikih sistema.

Pomoćnica ministra privrede je najavila i regulatornu reformu, kroz izmene propisa na lokanom i nacionalnom nivou, kako bi bili jasni, kratki i efikasni.

Kroz strategiju će, prema njenim rečima, biti podstaknuto i žensko preduzetništvo, a biće pružena i institucionalna podrška za razvoj preduzetništva, kroz podršku inovacijama.

Ministarstvo privrede će, kako je navela, završiti realizaciju postojeće strategije za razvoj malih i srednih preduzeća, koju je Vlada Srbije usvojila za period od 2008. godine do 2013. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.