NavMenu

Berza električne energije obara cenu kilovata - SEEPEX počinje da funkcioniše u 2014. godini, prvi partner Mađarska

Izvor: eKapija Ponedeljak, 30.09.2013. 11:51
Komentari
Podeli

Uspostavljanjem efikasno organizovanog tržišta električne energije, Srbija će se i formalno pozicionirati kao centralno mesto za trgovinu strujom u regionu. Prema najavama iz Ministarstva energetike, Agencije za energetiku, kao i JP "Elektromreža Srbije" (EMS), koji je nosilac projekta, berza bi trebalo da se uspostavi sledeće godine.

Miloš Mladenović, korporativni direktor za međunarodne i regulatorne odnose u JP "Elektromreža Srbije", u intervjuu za "eKapiju" predstavio je koncept buduće berze električne energije u Srbiji, koja će nositi naziv SEEPEX.

- EMS će u saradnji sa potencijalnim partnerima sprovesti sve neophodne aktivnosti radi uspostavljanja organizovanog tržišta električne energije, sa ciljem da sve počne da funkcioniše u punom kapacitetu do kraja trećeg kvartala 2014. godine. Pojam organizovanog tržišta električne energije pre svega se odnosi na uspostavljanje "dan-unapred tržišta" koje bi se u početku odnosilo samo na balansnu oblast Srbije, a kome bi se kasnije, putem implicitnih aukcija, tj. putem uvezivanja trgovine sa prenosnim prekograničnim kapacitetom, i uz eventualno uključivanje u vlasničku strukturu respektabilnih strateških partnera iz EU i regiona, mogli pridružiti i potencijalni učesnici iz susednih zemalja – kaže na početku razgovora za "eKapiju" Mladenović.

Naš sagovornik naglašava da je predloženi koncept uspostavljanja berze u Srbiji u potpunosti u skladu sa usvojenim evropskim modelom tržišta, kao i Akcionim planom za uspostavljanje regionalnog tržišta električne energije u Jugoistočnoj Evropi, sa čijom primenom se već krenulo u okviru institucija Energetske zajednice jugoistočne Evrope i ENTSO-E regionalne grupe.

- EMS je svojim aktivnim nastupom i vodećom ulogom svojih predstavnika u relevantnim regionalnim i ENTSO-E telima uspeo da SEEPEX i zvanično nametne kao regionalni prilot-projekat, što je i ozvaničeno kroz zaključke 18. Atinskog foruma, održanog 15. i 16. juna 2013. godine – napominje Mladenović.

Značaj SEEPEX-a

Uspešna implementacija organizovanog tržišta električne energije u Srbiji i regionu bi donela mnogobrojne prednosti i za snabdevače i za kupce.

- Najveća korist za širu zajednicu je, svakako, formiranje pouzdane i referentne tržišne cene, koja će predstavljati jasan ekonomski signal, a time i osnovni preduslov za uspostavljanje podsticajnog investicionog okvira, i to ne samo u oblasti energetike, već i u ostalim oblastima privrede.

Kada je reč o učesnicima na tržištu, tj. snabdevačima, i JP EPS kao potencijalnom "market maker"-u koji će aktivno učestvovati na organizovanom tržištu, SEEPEX će, kako navodi Mladenović, pružiti uslugu "efikasne i korisnički orijentisane poslovne infrastrukture, omogućiti jednostavan pristup tržištu u celom regionu, udruživanje likvidnosti, a samim tim i veću finansijsku sigurnost i smanjenje rizika, znatno smanjenje troškova (manje administracije, savremene tehnologije, smanjenje ugovornog rizika), kao i širok dijapazon portfolio usluga visokog kvaliteta na tržištu električne energije".

- To će, posredno, doneti koristi i kupcima kroz smanjivanje troškova snabdevanja, a samim tim i niže prodajne cene električne energije – ističe naš sagovornik.

Uslovi za uspostavljanje berze struje

Preduslov da berza proradi je liberalizacija tržišta električne energije. Početkom ove godine je počela delimična liberalizacija za kupce na visokom naponu, od početka naredne je najavljeno uključivanje srednjih preduzeća, a od 2015. i domaćinstva će moći da biraju svog snabdevača strujom.

Mladenović objašnajva da je liberalizacija tržišta električne energije neophodan, ali ne i dovoljan uslov za uspostavljanje likvidnog organizovanog tržišta.

- Sama izvodljivost projekta zavisi od više faktora rizika, a najvažniji su: interna ograničenja koja se odnose na tehnička rešenja i procedure same berze, kao i kvalitet menadžerskog i operativnog stručnog kadra, finansijska ograničenja vezana za likvidnost tržišta, politiku cena, kao i portfelj i kreditnu sposobnost učesnika, tehnička ograničenja u prenosnom sistemu koja se, pre svega, odnose na zagušenja na prekograničnim kapacitetima, kako bi i inostranim učesnicima bilo omogućeno učešće na organizovanom tržištu.

Sagovornik "eKapije" ističe da se mnogi od ovih faktora rizika, a pre svega tehnička i politička ograničenja vezana za širenje na region, mogu, uz puno angažovanje stručnog kadra koji EMS poseduje, ublažiti ili sasvim ukloniti uspostavljanjem planiranog strateškog partnerstva sa nekom od vodećih evropskih berzi u ovoj oblasti.

Povezivanje sa evropskim berzama

Naš sagovornik je podsetio da je u EU kao Ciljni model za "dan-unapred tržište" prekograničnih kapaciteta, usvojen koncept tzv. implicitnih aukcija, i to primenom modela "spajanja tržišta po ceni i količini" (Price Market Coupling).

- Osim toga što korišćenje ovog modela doprinosi efikasnom korišćenju i maksimizaciji raspoloživih prekograničnih kapaciteta na "dan-unapred" vremenskom okviru, on istovremeno, kroz formiranje relevantne referentne cene, predstavlja i osnovu za efikasno funkcionisanje tržišta na drugim vremenskim okvirima, a pre svega na dugoročnom.

Mladenović kaže da je neophodan uslov za implementaciju ovog modela između dve ili više tržišnih oblasti uspostavljanje organizovanog "dan-unapred" tržišta u svakoj od njih, kao i implementacija harmonizovanog tržišnog mehanizma putem koga se tržišne oblasti, preko raspoloživog prekograničnog kapaciteta, spajaju u jedinstvenu. Raspoloživi kapacitet se koristi tako što se ponude iz tržišne oblasti sa nižom cenom "prelivaju" u tržišnu oblast sa višom cenom, do iznosa jednakog raspoloživom prenosnom kapacitetu.

- Na osnovu relevantne legislative definisane tzv. Trećim energetskim paketom EU i ovog Ciljnog modela, u toku je priprema obavezujućih Mrežnih pravila na nivou Evropske unije, a takođe je, na nivou Jugoistočne Evrope i pod okriljem Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, na istim osnovama pripremljen i tzv. "Regionalni akcioni plan za uspostavljanje jedinstvenog tržišta u regionu JIE". Imajući sve to u vidu, pripremljen je i koncept daljeg širenja SEEPEX na region i spajanja sa susednim tržištima.

Nakon uspostavljanja SEEPEX i početka funkcionisanja organizovanog tržišta električne energije u Srbiji, predviđeno je da se u najkraćem mogućem roku formalizuju već započete aktivnosti na spajanju tržišta sa susednim tržištima u region. Mladenović kaže da je prvi potencijalni partner HUPX (Mađarska berza).

- Ta saradnja se može ogledati, kako u zajedničkom nastupu prema postojećim pan-evropskim inicijativama za uspostavljanje jedinstvenog evropskog tržišta električne energije (PCR inicijativa), tako i u ostalim vidovima strateškog partnerstva.

Ko bi bio operator SEEPEX-a?

EMS ima nadležnost da sprovodi sve neophodne implementacione aktivnosti, koje su u finalnoj fazi, a prema rečima sagovornika "eKapije", prvi naredni neophodni korak koji će omogućiti osnivanje operatora tržišta kao nezavisne kompanije je da Vlada Srbije sprovede konkretne korake i donese neophodne mere u tom pravcu, na čemu se uveliko radi i što se može očekivati do kraja ove godine.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.