NavMenu

Moguća ulaganja od 100 mil EUR u izgradnju kogenerativnih postrojenja u Srbiji - Potpisan memorandum sa italijanskom kompanijom "Gemo"

Izvor: Tanjug Utorak, 10.09.2013. 15:48
Komentari
Podeli

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović i član borda direktora italijanske kompanije "Gemo" Aldo Bevilakva potpisali su danas Memorandum o razumevanju, koji predviđa mogućnost ulaganja oko 100 mil EUR u izgradnju kogenerativnih postrojenja u Srbiji.

Realizacija tih investicija, po modelu javno-privatnog partnerstva, zavisila bi od rezultata analiza koje će sprovesti investitor o mogućnostima razvoja novih kombinovanih centrala u partnerstvu sa Kliničkim centrom Srbije, Aerodromom "Nikola Tesla", JKP "Novi Sad Plant", Gradskom bolnicom Zrenjanin i JP "Grejanje" Pančevo, saopštilo je ministarstvo.

- Realizacija tih projekata označila bi početak izgradnje kogenerativnih postrojenja u Srbiji, povećanje energetske efikasnosti velikih potrošača energije u javnom sektoru, uz istovremeno promovisanje javno-privatno partnerstva kao modela ulaganja u oblasti energetike - rekla je Mihajlović, posle potpisivanje memoranduma.

Ona je izrazila očekivanje da će, nakon urađenih tehničkih i ekonomsko-finansijskih procena, Srbija dobiti održive projekte, uz razuman period za povraćaj ulaganja od maksimalno 10 godina.

Ukupna instalisana snaga kogenerativnih postrojenja predviđenih Memorandumom iznosi 75 megavata električne i 65 megavata toplotne energije, a vrednost investicije je oko 100.000.000 EUR.

Posle potpisivanja Memoranduma, kojem je prisustvovao i ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco, italijanska kompanija će početi da priprema studiju koja treba da definišu ekonomsku i socijalnu održivost projekta, predlog upravljačke strukture preduzeća u javno-privatnom partnerstvu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.