NavMenu

Holandska "Royal Agrifirm group" ulaže 30 mil EUR u kompaniju "Sto posto"

Izvor: Tanjug Utorak, 03.09.2013. 14:46
Komentari
Podeli

Holandska "Royal Agrifirm group", jedan od najvećih evropskih proizvođača stočne hrane, kupila je danas 35% domaće kompanije "Sto posto", u koju će investirati 30 mil EUR u naredne tri godine.

Specijalizovana kompanija u okviru "Agrifirm"-a, "Nuscience", istovremeno je postala većinski vlasnik domaćeg proizvođača vitaminskih i mineralnih smeša za životinjsku ishranu, preduzeća "Novi mix", sa udelom od 51%.

Ugovor o toj akviziciji, čija je vrednost poslovna tajna, potpisan je danas u prisustvu predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, u Privrednoj komori Srbije.

Ugovor su potpisali predstavnici "Agrifirm grupe" i preduzeća "Nuscience", Ton Loman i Patrik Kereman, sa većinskim vlasnikom firme "Sto posto", Zoranom Vukadinovićem.

Predsednik "Agrifirm grupe" Loman objasnio je da je reč o kooperativi u kojoj je udruženo 18.000 holandskih poljoprivrednika, a čiji neto prihodi godišnje iznose oko 2,4 mlrd EUR.

- Mi smo lideri na tržištu Holandije i želimo da ojačamo svoju poziciju ne samo u našoj zemlji, već i van granica Holandije - rekao je Loman, dodajući da kompanija želi da i u Srbiji primeni uspešan poslovni model koji je već razvila u Poljskoj, Mađarskoj i Ukrajini.

On je ukazao da su izabrali da investiraju baš u Srbiju, jer poseduje odličan potencijal u agraru, podvukavši da je kompanija "Sto posto" partner na visokom profesionalnom nivou.

Kroz snabdevanje proizvodima visokog kvaliteta i inovativnog koncepta hranjenja, strani partneri će srpskim poljoprivrednicima pomoći da dobiju što kvalitetnije životinje i time ostvare veći profit i omoguće razvoj poljoprivrednog sektora.

Loman je kazao da će saradnja pomoći i malim poljoprivrednicima, ali i doprineti rastu broja profesionalnih farmera, kao i rastu proizvodnje i izvoza mesa i mleka, kao i jaja.

Vukadinović je podsetio da je kompanija "Sto posto" lider u proizvodnji stočne hrane u Srbiji, sa 10% udela na tržištu, i ukazao da je kompanija nastala privatizacijom ruinirane fabrike u Velikoj Plani, koja je za 10 godina prerasla u modernog i stabilnog proizvođača, sa 150 zaposlenih.

On je naglasio da holandski partneri investiraju 9 mil EUR godišnje samo u istraživanje i razvoj, a imaju i višedecenijsko iskustvo kao svetski lideri koje su spremni da preko "Sto posto" učine dostupnim i ulože ih u srpski agrar.

To će doprineti podizanju naše konkuretnosti i tome da od uvoznika postanemo izvoznik mesa, rekao je Vukadinović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.