NavMenu

Najveći izvoz iz Šumadije i zapadne Srbije u prvih sedam meseci 2013.

Izvor: Tanjug Utorak, 03.09.2013. 16:00
Komentari
Podeli

Najveće učešće u izvozu Srbije u prvih sedam meseci ove godine imao je region Šumadije i zapadne Srbije sa 33,6%, dok je najveće učešće u uvozu imao Beogradski region - 42%.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u izvozu sledi Vojvodina sa 31,8%, Beogradski region - 21,6%, Region južne i istočne Srbije - 12,7%, a oko 0,3% izvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Najveće učešće u uvozu, posle Beogradskog regiona, imala je Vojvodina sa 28,6%, Region Šumadije i zapadne Srbije - 20,7%, Region južne i istočne Srbije - 7,8%, a oko 0,9% uvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije. To znači da vlasnici robe, po carinskom zakonu, mogu biti proizvođači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe.

Tu činjenicu treba imati u vidu prilikom tumačenja podataka po regionima. Na primer, uvoz nafte i gasa, najvećim delom se obuhvata u regionima Vojvodine i Beograda, a to su energenti za ukupnu teritoriju Srbije, naveo je RZS.

U izvozu najveće učešće imala su drumska vozila sa 1,2 mlrd USD, električne mašine i aparati - 606,2 mil USD, obojeni metali - 409,8 mil USD, proizvodi od metala - 348,5 mil USD i povrće i voće - 329,6 mil USD.

Drumska vozila su najviše i uvožena, za 1,41 mlrd USD, potom nafta i naftni derivati - 890 mil USD, prirodni gas - 557,4 mil USD, električne mašine i aparati - 480,6 mil USD i medicinski i farmaceutski proizvodi - 405,2 mil USD.

Takozvana nerazvrstana roba, u koju se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, ima učešće u ukupnom uvozu 8%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.