NavMenu

U fruškogorskom selu Jazak, do 2006 NIS Naftagas završava fabriku za flaširanje vode izuzetnog kvaliteta

Izvor: Dnevnik Sreda, 19.01.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Početkom februara 2006 god u fabrici u fruškogorskom selu Jazak, čija je izgradnja pri kraju, trebalo bi da počne probna proizvodnja pijaće vode izuzetnog kvaliteta. Na području Fruške gore u poslednjih petnaestak godina NIS “Naftagas” je istraživao podzemne vode i na prostoru od oko 20 km2 izdvojen je lokalitet u Jasku, pošto su analize pokazale da se radi o veoma dobroj vodi iz karbonatnih stena, krečnjaka i dolomita, iz čiste sredine, s dubine zaštićene debelim slojem izolatora od svih zagađenja. 

Fabrika vode je investicija NIS “Naftagasa”, a u nju je uloženo oko 770 mil din. Projekat fabrike uradio je NIS “Inženjering”, a izvođači radova su NIS “Naftagas”, AD “Budućnost” iz Novog Sada, AD “Srem-put” iz Rume i AD “Proing” iz Novog Sada, a, po rečima rukovodioca projekta Milana Đekića, investicija bi trebalo da se isplati za oko 7 god.

Izgradnja fabrike vode započela je u septembru 2004 god i do sada je bušotina potpuno opremljena i cevovodom dugim gotovo tri kilometra povezana s fabrikom, tako da voda iz bušotine do fabrike uopšte ne dolazi u kontakt s vazduhom. Poslovi u krugu fabrike gotovo su potpuno završeni, a, pored izgradnje fabrike, značajna sredstva su uložili i u infrastrukturu, jer je izgrađeno 14 km puteva - 8 km do Rume, kao i kroz Jazak i Vrdnik. U toku je montaža opreme i mašina za proizvodnju u pogonu fabrike, preostaje još nabavka opreme i materijala za opremanje laboratorije i uređenje enterijera, istovremeno će se uređivati eksterijer, te do kraja januara 2006 god očekuju kompletan završetak fabrike.

U fabrici vode u Jasku biće najsavremenija i najkvalitetnija oprema poznatih svetskih proizvođača, među kojima su i francuska firma Sidel” i KHS iz Nemačke. Kapacitet fabrike je oko 80 mil l godišnje, a, pored dobre pijaće, postoji i mogućnost gaziranja vode i proizvodnje sokova. Vodu ima potvrdu izuzetnog kvaliteta od renomiranih instituta u Budumpešti i Beču. Fizičko-hemijski sastav pogoduje organizmu i da se može piti u neograničenim količinama. Sadrži visok procenat magnezijuma i prihvatljive količine natrijuma, što je povoljno za srčane bolesnike. Fabrike vode u Jasku će zaposliti 60 radnika različitih struka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.