NavMenu

SIEPA i Komora italijansko-srpskih privrednika potpisale sporazum o saradnji

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.08.2013. 15:42
Komentari
Podeli

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA), potpisala je danas Memorandum o saradnji sa Komorom italijansko-srpskih privrednika. U prisustvu ambasadora Italije u Srbiji, Giuseppea Manzoa, sporazum su potpisali direktor SIEPA-e Božidar Laganin i Andrea Simoncelli, predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika. Zahvaljujući sporazumu, italijanske firme koje kontaktiraju SIEPA-u radi informisanja o mogućnostima ulaganja u Srbiju, dobiće efikasnu podršku kroz posebno posvećenu službu koja će koristiti strukturu i snagu Komore italijansko-srpskih privrednika.

- Ovo je efikasan instrument "diplomatije za razvoj" koju predvode Farnezina (Ministarstvo spoljnih poslova Italije) i sama ministarka Bonino. Na ovaj način pomažemo našim preduzećima koja koriste međunarodni put kako bi se razvijala u Italiji a koja doprinose i razvoju Srbije - izjavio je ambasador Manzo tokom ceremonije potpisivanja sporazuma.

- Italija je danas numero uno zemlja kada gledamo naše ekonomske partnere po svetu. Sa preko tri milijarde evra ulaganja Italija je vodeći strani investitor u Srbiji, ali i najveći spoljnotrgovinski partner naše zemlje. Kada tome pridodate FIAT-ov privredni impuls iz Kragujevca, na kome se umnogome temelji naš ovogodišnji rekordni rast izvoza, stiče se prava slika koliko je Italija nama bitna u ekonomskom smislu - rekao je ovom prilikom Laganin.

Kako je navedeno u saopštenju SIEPA, Italija je vodeća zemlja-investitor u Srbiji, i to ne samo po ukupnoj sumi uloženog novca (3,15 mlrd EUR) i broju investicionih projekata (61), već i po broju radnika koje zapošljavaju italijanske kompanije (22.151 radnik). Takođe, u prvih šest meseci ove godine, Italija se učvrstila na prvom mestu spoljnotrgovinskih partnera Srbije, sa ukupnom spoljnotrgovinskom razmenom od 1,7 mlrd EUR, što je povećanje od čak 60% u odnosu na isti period 2012. godine.

Za SIEPA-u je ovo treća privredna organizacija iz Italije sa kojom ima potpisan sporazum o saradnji, što je ranije uradila sa FINEST-om, organizacijom koja promoviše međunarodnu saradnju kompanija sa severa Italije sa partnerima iz jugoistočne Evrope i SIMEST-om, institucijom Vlade Republike Italije za podršku malim i srednjim preduzećima prilikom međunarodnih nastupa.

Komora italijansko-srpskih privrednika osnovana je 2002. godine i danas predstavlja 170 kompanija članica, koje posluju i u Italiji i u Srbiji. Ona je druga najveća privredna komora od ukupno 22 koje posluju u Srbiji.

- Ponosni smo što smo postigli ovaj sporazum sa SIEPA-om koji će doprineti jačanju bilateralnih ekonomskih odnosa – uspostavljanjem lokalne veze sa Komorom italijansko-srpskih privrednika u potpunosti posvećenoj pružanju podrške naročito malim i srednjim preduzećima koja su spremna da investiraju u Srbiju kroz državnu agenciju SIEPA. Ovo je dodatni servis koji će biti dodat već postojećim uslugama koje pruža naša privredna komora - rekao je predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika gospodin Andrea Simoncelli.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.