NavMenu

ERSTE: Rast BDP-a 1,8%, budžetski deficit 6%

Izvor: eKapija Sreda, 07.08.2013. 13:29
Komentari
Podeli

Srbija će, prema prognozama "Erste grupe", u ovoj godini zabeležiti rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,8%, što će omogućiti automobilski sektor i solidni rezultati poljoprivredne sezone.

Predviđa se da će umereno ubrzanje u 2014. godini, u uslovima podsticajnije spoljne tražnje i izvesne stabilizacije domaće tražnje, pomoći da se rast BDP-a kreće između dva i 2,5%.

Rizici su i dalje vezani za pogoršanje perspektive izvoza i još uvek nejasnu putanju fiskalne konsolidacije. Srednjoročna perspektiva rasta i dalje je snažno vezana za sprovođenje strukturnih reformi, privlačenje investicija i povećanje izvozne baze.

U tom pogledu, izgledi za članstvo u EU i datum početka pregovora poslužili bi kao važno olakšavajuće sredstvo i uporište politike. Mada se potencijal za rast BDP-a preusmerio naniže, i dalje se predviđa da će na srednji rok biti ostvarljiv rast od tri do četiri odsto.

Kako je navedeno u analizi Erste grupe, fiskalna perspektiva za 2013. godinu se pogoršala, nagoveštavajući da, posle "klizanja" u 2012. godini, ova godina ne bi donela sugerisani pomak ka konsolidaciji.

Rebalansom budžeta se predviđa korigovani budžetski deficit od 4,7%, a rizici za njegovo povećanje postoje na strani rashodne discipline, a i naniže korigovani prihodi još uvek izgledaju preterano optimistično. Zato se predviđa da će fiskalni deficit biti oko šest odsto BDP-a.

U uslovima kada javni dug premašuje nivo od 60% BDP-a, predviđa se da će ubuduće fiskalni rizici rasti, posebno zato što i dalje nedostaje opredeljenje za odlučnije korake u pravcu konsolidacije i postizanje novog dogovora s MMF-om.

Što se tiče političke arene, nedavne vesti o restrukturiranju vlade ukazuju na to da su rizici od prevremenih izbora za sada u velikoj meri ublaženi.



- To vidimo kao definitivno pozitivan razvoj događaja, s obzirom na neizbežno negativne reperkusije koje bi jedan takav ishod imao u smislu kašnjenja fiskalne konsolidacije, dinamike pregovora s EU i ukupne ekonomske stabilnosti, posebno pošto je u pogledu novog dogovora s MMF-om vlada nastavila da se opredeljuje za taktiku "sačekati pa videti" - navedeno je u analizi.

"Erste grupa" korigovala je prognozu deficita bilansa tekućih transakcija za 2013. godinu na oko 7,5% BDP-a.

Kako je navedeno, nema promene u trendovima stranog finansiranja, a priliv stranih direktnih investicija (SDI) i dalje je osrednji u nedostatku velikih jednokratnih efekata, i njihov neto priliv predviđa se na nivou od oko dva odsto BDP-a.

Očekuje se da će u predstojećim mesecima inflacija ići opadajućom putanjom, uz jak bazni efekat, omogućavajući da inflacija krajem 2013. godine opadne do ciljanog koridora Narodne banke Srbije od četiri plus-minus 1,5%.

Ključni rizici za kretanje inflacije i dalje su vezani za fiskalnu disciplinu i globalnu sklonost riziku, nagoveštavajući da će potencijalno veći pritisak dolaziti sa strane tražnje i iz kanala deviznog kursa.

"Erste grupa" predviđa da će se kurs dinara kretati oko 115 dinara za evro, a očekuje se da dinar dobije podršku od povoljnije kombinacije bilansa tekućih transakcija i SDI, političke stabilnosti i perspektive pregovora s EU. Negativni rizici se odnose na pomenutu kombinaciju fiskalne discipline i globalne sklonosti riziku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.