NavMenu

Administracija u trgovini "pojede" više od 100 mil EUR

Izvor: Tanjug Nedelja, 14.07.2013. 10:45
Komentari
Podeli

Razni propisi i administrativne procedure samo u trgovinskom sektoru koštaju firme više od 107 mil EUR godišnje, što "pojede" minimalno 19.000 potencijalnih radnih mesta u trgovini.

Istraživanje, koje su sproveli Unija poslodavaca Srbije i CEFE Srbija pokazalo je i da rad inspekcijskih organa koji kontrolišu poslovanje privrednih subjekata u trgovini nije značajnije reformisano godinama unazad, i da često na terenu dolazi do različitih tumačenja propisa.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Draguljub Rajić, rekao je da je, kada je reč o propisima u trgovini, neophodno što pre početi sa temeljnom reformom inspekcije i propisa u toj oblasti, kako bi se rasteretilo poslovanje trgovinskih preduzeća i ukinule brojne suvišne administrativne procedure.

Istraživanje, sprovedeno među direktorima i menadžerima u 202 mala, srednja i velika preduzeća u Srbiji, ukazalo je da su uz visoke poreze i doprinose na zarade, neke odredbe Zakona o radu, veliki problem uspešnom poslovanju i suvišne administrativne procedure u oblasti trgovine.

Predsednik sektora hotelijera, ugostitelja i turizma Unije poslodavaca i vlasnik preduzeća "Sangral" Stevan Rodić, ukazao je da bi mala i srednja preduzeća u oblasti trgovine trebao da budu nosilac privrede, a da su u poslednih desetak godina "po strani", da nemaju mnogo mogućnosti da učestvuju u donošenju propisa, kao i da beleže velike gubitke u poslovanju.

- Definitivno imamo gubitke i skoro da ne možemo da ih nadoknadimo, i tokom jedne poslovne godine ne možemo da budemo likvidni- poručio je on.

Član Nadzornog odbora Unije poslodavaca Srbije i vlasnik firme "Džob" koja se bavi zaštitom bezbednosti i zdravlja na radu, Nebojša Miletić, rekao je da je jedan od glavnih problema u poslovanju u Srbiji nedostatak novca, i da je potrebno da se napravi bolji poslovni ambijent i izmeniti Zakon o radu, kako bi se omogućilo fleksibilno radno tržište.

Administrativne procedure, složio se, predstavljaju problem u poslovanju , a kao jedno od rešenja za smanjenje sive ekonomije vidi u smanjenju poreza i doprinosa na zarade.

Predstavnik privrednog društva "Mitnet", koje se bavi građevinskim konsaltingom, Milan Mitrović, smatra da su uslovi za poslovanje u Srbiji dobri, ali da bi mogli bibti mnogo bolji .

Kako je kazao, osim donošenja zakonskih propisa važni su i njihova implementacija i marketing.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.