NavMenu

Transportna luka u Šapcu čeka investitora koji će u nju uložiti oko 8 mil EUR

Izvor: Danas Utorak, 24.10.2006. 14:40
Komentari
Podeli

SO Šabac usvojila je Statut novoformiranog Javnog preduzeća "Luka i transport", koja je do nedavno poslovala kao slobodna zona.

Prema rečima Miloša Miloševića, predsednika šabačke opštine, ovo je najbolji način da se zaštite interesi šabačke opštine i izbegnu negativna iskustva onih slobodnih zona i luka koje su privatizovane i koje sada ne rade.

Poseban akcenat stavlja se na buduću međunarodnu luku koja će poslovati u okviru slobodne zone Šabac i koja je dobila najbolje preporuke Ministarstva za kapitalne investicije.

Panorama ŠapcaPanorama Šapca

Još 1993. godine pripremljena je akvatorija, koja omogućava pristup brodovima i šlepovima sa gazom do četiri metra. Međutim, za kompletno uređenje međunarodne luke potrebno je oko 8 mil EUR, a dobar znak je što su se već pojavili potencijalni investitori.

- Treba se osloniti na pozitivna evropska iskustva. Pomenuo bih primer luke Beč, gde je grad vlasnik zemljišta i infrastrukture i zahvaljujući tome ubira značajne prihode. Treba naglasiti da je transport vodenim putem sedam puta jeftinji od drumskog, a procenjuje se da bi šabačka i privrede iz susednih opština koristeći ovu vrstu saobraćaja, mogla da transportuje oko milion tona robe - kaže Nikola Bjelan, direktor slobodne zone i član ekspertske grupe za ovaj projekat.

Šabačka slobodna zona raspolaže sa više od 20.000 m2 pokrivenog skladišnog prostora, kao i sa oko 40 ha zemljišta sa realnom šansom da se taj prostor proširi na stotinak hektara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.