NavMenu

U Kini otvorena najveća zgrada na svetu

Izvor: RTS Utorak, 02.07.2013. 16:21
Komentari
Podeli

Najveća zgrada na svetuNajveća zgrada na svetu

U kineskom gradu Čengduu, prestonici provincije Sičuan, izgrađen je New Century Global Center, najveća samostojeća zgrada na svetu.

Iako reč "najveći" u kontekstu građevina obično odmah asocira na nebodere, ova zgrada uopšte nije preterano visoka, ali je zato velika.

Sa 500 metara dužine, 400 metara širine i 100 metara visine, ova struktura površine 1,7 miliona kvadratnih metara može u sebe smestiti 20 sidnejskih opera, a gotovo je tri puta veća od zgrade Pentagona u Vašingtonu.

Centar je otvoren 28. juna, a u njemu se nalaze poslovne kancelarije, hoteli, teatri, tržni centri, pa čak i imitacija mediteranskog sela i vodeni park.

Grad Čengdu planira proširiti svoju podzemnu železnicu, te izgraditi i novi aerodrom do 2020. godine, što ukazuje na ambicije gradskih zvaničnika da ovaj grad učine ekonomskom i kulturnom peestonicom zapadne Kine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.05.2024.  |  Finansije

Kako bi trgovinski sukob EU i Kine uticao na Srbiju i šta bismo mogli da izgubimo?

U narednih mesec dana očekuje se da Evropska komisija objavi nalaze istrage o kineskim subvencijama za električna vozila (EV) koju je pokrenula u septembru prošle godine, a rezultat bi mogle da budu i kompenzacione carine na električna vozila iz Kine. U eventualnom trgovinskom ratu EU i Kine, Srbija bi mogla da izvuče deblji kraj, kaže za eKapiju koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić. Naime, predsednica Evropske komisije

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.