NavMenu

Ko ima pravo na koriščenje podsticaja za proizvodnju sadnog materijala, sertifikaciju i klonsku selekciju?

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.06.2013. 15:27
Komentari
Podeli

Novim pravilnikom o korišćenju podsticaja za proizvodnju sadnog materijala, sertifikaciju i klonsku selekciju, koje je Ministarstvo poljoprivrede donelo krajem maja, propisuju se uslovi i način korišćenja podsticaja za proizvodnju sadnog materijala, sertifikaciju i klonsku selekciju voćaka, vinove loze i hmelja.

Pravilnikom je propisano koje uslove mora da ispunjava pravno lice i preduzetnik da bi stekao pravo na korišćenje podsticaja za proizvodnju sadnog materijala.

Kako propisuje pravilnik, on mora biti upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava i imati prijavljene površine na kojima su podignuti matični zasadi pod odgovarajućim kulturama, upisan u Registar proizvođača sadnog materijala voćaka, vinove loze i hmelja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje proizvodnja sadnog materijala, mora biti vlasnik katastarskih parcela na kojima su podignuti matični zasadi jabučastih, koštičavih, jezgrastih i jagodastih vrsta voćaka, vinove loze i hmelja, ili vlasnik katastarskih parcela na kojima su podignuti matični zasadi jagode, odnosno ako je zakupac ili korisnik tih katastarskih parcela na osnovu ugovora da taj ugovor važi najmanje tri godine od godine za koju se ostvaruje pravo na korišćenje podsticaja za proizvodnju sadnog materijala.

Takvo lice, mora posedovati saglasnost ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede o investicionom ulaganju za podizanje višegodišnjih zasada. Zemljište na kome su podignuti matični zasadi u trenutku podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje ne sme biti pod teretom, a pre podizanja matičnog zasada na katastarskim parcelama morala je biti izvršena osnovna hemijska analiza zemljišta sa preporukom đubrenja za odgovarajuću voćnu vrstu, vinovu lozu, odnosno hmelj, moralo je biti izvršeno rigolovanje, analize zemljišta na prisustvo najbitnijih štetnih organizama, a matični zasad koštičavih vrsta voćaka (šljiva, kajsija i breskva/nektarina) i badema podignut isključivo sa mrežanicima koji prekrivaju dati matični zasad.

Uslov je i da je primljeno najmanje 80% sadnica zasađenih u poslednjem kvartalu prethodne kalendarske godine i u prva dva kvartala godine za koju se podnosi zahtev, a kod matičnih zasada jagode i u trećem kvartalu godine za koju se podnosi zahtev, računajući od ukupnog broja zasađenih sadnica, kao i da su sadnice zdravstveno i sortno ispravne i da u slučaju sorte koja je upisana u Registar zaštićenih biljnih sorti u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo oplemenjivača biljnih sorti ima ovlašćenje nosioca prava oplemenjivača sorte za korišćenje reprodukcionog materijala te sorte.

Lice koje ispunjava uslove ima pravo na podsticaje za proizvodnju sadnog materijala ako je podiglo matični zasad sa najmanje 200 sadnica osnovne kategorije, odnosno najmanje 2.000 podloga osnovne kategorije, bez obzira na taksonomsku pripadnost.

Podsticaji za proizvodnju sadnog materijala ostvaruju se na osnovu zahteva za korišćenje podsticaja koji se za svaku kalendarsku godinu podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja od 10. juna do 31. avgusta kalendarske godine.

Pravilnik uređuje i da lice i preduzetnik, kako bi stekao pravo na korišćenje podsticaja za sertifikaciju i klonsku selekciju, treba da ispunjava sledeće uslove: da je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa propisom kojim se uređuje registracija poljoprivrednih gazdinstava i u Registar proizvođača sadnog materijala voćaka, vinove loze i hmelja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje proizvodnja sadnog materijala.

Podsticaji za sertifikaciju i klonsku selekciju raspodeljuju se konkursom koji za svaku kalendarsku godinu raspisuje Uprava.

Za više informacija pogledajte



Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

18.04.2024.  |  Vesti

Sporazumni prestanak radnog odnosa - Novine u sudskoj praksi?

18.04.2024.  |  Vesti

eKapija+

Vidi sve

18.04.2024.  |  Vesti

Sporazumni prestanak radnog odnosa - Novine u sudskoj praksi?

18.04.2024.  |  Vesti

17.04.2024.  |  Finansije

Snažan rast Milenijum osiguranja

17.04.2024.  |  Finansije

Poslovne šanse

Vidi sve

18.04.2024.  |  Energija, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Planira se bušenje istražne termalne bušotine u Selters banji

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

18.04.2024..  |  Energija, Građevina

17.04.2024.  |  Vesti

U planu uređenje parka Jezero u Kolutu

17.04.2024.  |  Vesti

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

16.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Grad Sombor oprema Turistički info centar - Evo kako bi mogao da izgleda (FOTO)

16.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

16.04.2024.  |  Građevina

Bor traži izvođača za arhitektonske građevinske radove u obdaništu Crvenkapa

16.04.2024.  |  Građevina

Izdvajamo još...

Rubrike za dalje čitanje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.