NavMenu

Hoće li "Železara" proizvoditi za "Fiat"? - Smederevski SRSC planira investicije u opremu za obradu limova za automobilsku industriju

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.06.2013. 13:33
Komentari
Podeli

Od sudbine smederevske "Železare" zavisi poslovni put dosta preduzeća čija je proizvodnja direktno vezana za ovu čeličanu. Sve njih krajem aprila obradovala je vest o ponovnom pokretanju visoke peći, a dok se čeka informacija o konačnoj odluci potencijalnog strateškog partnera iz Ukrajne, Vlada Srbije uverava da će učiniti sve, ne samo da se proizvodnja u "Železari" održi, već i da se investira u nove proizvode. Među njima i proizvodnju limova za šasije automobila kompanije "Fiat automobili Srbija".

"Serbian Roll Service Company" (SRSC) za smederevsku "Železaru" vezan je ne samo organizaciono već i lokacijski i strategijski. Ova kompanija, čija je osnovna proizvodna delatnost obrada radnih valjaka brušenjem i tvrdim hromiranjem, posluje kao zajedničko ulaganje, odnosno mešovito privredno društvo koje je kanadska korporacija CHL (Court Holdings Limited) 2008. godine osnovala sa kompanijom "U.S.Steel Serbia" (sadašnja Srpska čeličana–"Železara Smederevo").

Osnovna ideja bila je da se izgradi specijalan pogon za obradu valjaka kako bi se dodatno podigla vrednost i kvalitet završnog proizvoda "Železare" – hladnovaljanih limova.

Investiranjem značajnog kapitala u nove tehnologije i opremu (oko 4 mil EUR), proizvodni pogon SRSC izgrađen je unutar hale "Hladne Valjaonice Železare Smederevo" i sa proizodnjom se krenulo početkom 2011. godine.

- S obzirom na to da je naša kompanija direktno vezana za proizvodnju i sudbinu "Železare" i da je proizvodnja u čeličani bila u zastoju punih 9 meseci (od 1. avgusta 2012. do 7. maja 2013. godine) ne možemo reći da smo zadovoljni radom u proteklom periodu. Trenutno teška situacija oko održavanja proizvodnje i pronalaženja novog strateškog partnera itekako nas dotiče i potencijalno može direktno da utiče na perspektivu naše kompanije – kaže za "eKapiju" Boban Rajković, generalni direktor SRSC.

Sagovornik "eKapije" ističe da su poslovne aktivnosti ovog preduzeća intenzivirane ponovnim pokretanjem proizvodnje u "Železari" i da su dobili uveravanja od Vlade Srbije da će učiniti sve što je u njenoj moći da se, ne samo održi proizvodnja nego i da se dodatno investira u proširenje asortimana finalnih proizvoda koje "Železara" proizvodi.

Tu se pre svega misli na plan Vlade da sa budućim strateškim partnerom "Železare" pokrene investiciju u potpuno novu liniju za galvanizaciju čeličnih limova. Na ovaj način značajno bi se poboljšao asortiman proizvodnog programa "Železare" pošto bi ovaj pocinkovani lim našao kupce u automobilskoj industriji. Pre svih, takav lim proizvodio bi se za potrebe domaće automobilske industrije "Fiat automobili Srbija".

To bi za SRSC značilo i realizaciju ranije planiranih investicija čiji je zastoj uslovio prekid proizvodnje u "Železari".

- Naša kompanija bi u saradnji sa "Železarom" investirala u nabavku nove EDT mašine za tretman teksture površine radnih valjaka putem pražnjenja električnih impulsa (Electro Discharge Texturing). Time se postiže adekvatna tekstura površine sa mikroudubljenjima na površini valjka koja se potom u procesu proizvodnje, odnosno valjanja čeličnog lima, prenosi na njegovu površinu i time postižu izuzetna deformabilna svojstva materijala koja doprinose boljoj obradi na presama dubokim izvlačenjem, što je obavezan preduslov u proizvodnji čeličnog lima za automobilsku industriju - objašnjava Rajković.

Vrednost ove investicije iznosila bi oko 1,5 mil EUR a prema projekcijama kompanije SRSC isplatila bi se već tokom prvih 1-2 godine eksploatacije. Kako napominje Rajković, ne treba prenebregnuti ni činjenicu da bi ovom investicijom kompanija SRSC otvorila nekoliko novih radnih mesta i bila u mogućnosti da pruža ekskluzivnu EDT obradu valjaka i drugim klijentima u okruženju, jer u Evropi ne postoji velik broj pogona koji poseduju sličnu mašinu.

Matična kuća ove kompanije, CHL iz Kanade snažno veruje u potencijal ovog dela jugoistočne Evrope i Balkana što potvrđuju i planovi za nove investicije u Srbiji. One će, kako kažu, zavisiti od eventualnog poboljšanja investicionih uslova. Pored prateće industrije obrade valjaka za potrebe valjaonica čelika i obojenih metala CHL Kanada se bavi i proizvodnjom preciznih mašinskih delova za automobilsku industriju (ventili za blokove motora automobila) kao i proizvodnjom opreme i delova za železničku industriju (npr. kočioni cilindri za vagone i dr.)

Kapacitet

Trenutni kapaciteti kompanije SRSC su 600 valjaka mesečno na CNC mašini Herkules brusilici za kružno brušenje valjaka (trenutna popunjenost ovih kapaciteta jeste 67 %) i 1500 valjaka mesečno na liniji za tvrdo hromiranje valjaka (trenutna popunjenost ovih kapaciteta jeste 33 %).

Proizvodnim uslugama na obradi valjaka koje ova kompanija pruža, pored poboljšanja kvaliteta finalnih proizvoda "Železare", postižu se i značajne uštede u troškovima proizvodnje hladnovaljanih čeličnih limova koje dostižu vrednost i do 1,2 mil EUR na godišnjem nivou.

Prethodni period u zastoju proizvodnje, SRSC je iskoristio da razvije i implementira kompletan sistem integrisanog menadžmenta uvođenjem tri najvažnija ISO standarda: 9001: 2008 (za kvalitet), ISO 14001: 2004 (za zaštitu životne sredine) i ISO 18001: 2007 (za bezbednost i zaštitu na radu), uz stručnu pomoć Beogradske filijale švajcarske sertifikacione kuće SGS.

Novi klijenti

Osim što su poslovne aktivnosti kompanije intenzivirane ponovnim pokretanjem proizvodnje u smederevskoj "Železari" i što su u planu nove investicije, SRSC radi i na širenju liste klijenata van "Železare". Već su uspostavljeni kontakti sa vodećim valjaonicama čeličnih limova u regionu kao što je "Arcelor Mittal Skopje", Valjaonica Aluminijuma "Impol Seval" kao i "Valjaonica Bakra Sevojno".

- Sa ovim kompanijama smo u ispitnim fazama probnog tvrdog hromiranja njihovih valjaka nakon čega očekujemo pozitivne reakcije a samim tim i uspostavljanje dugoročnije saradnje - kaže Rajković.

- Pored valjaonica čelika i obojenih metala naši klijenti mogu biti svi ostali korisnici mašinskih delova koji bi tokom postupka eksploatacije trebalo da se zaštitite slojem tvrdog hroma kao na primer: valjci u tekstilnoj industriji, štamparijama, industriji tehničke pločaste gume, vratila i osovine za brodske motore i sl.

I. B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.