NavMenu

Proizvođač jogurta Hamdi Ulukaya izabran za najboljeg preduzetnika na svetu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.06.2013. 10:07
Komentari
Podeli

Hamdi UlukayaHamdi Ulukaya

Hamdi Ulukaya, osnivač i predsednik kompanije "Chobani" iz SAD koja se bavi proizvodnjom jogurta, proglašen je 8. juna za Svetskog preduzetnika godine, na svečanoj ceremoniji koju je u Monte Karlu organizovala revizorsko-konsultantska kuća "Ernst&Young".

Hamdi je rođen na farmi u istočnoj Turskoj, a u Ameriku je otišao 1994. godine kako bi učio jezik i završio poslovnu školu. Sa proizvodnjom feta sira počinje 2002, godine nakon što ga je posetio otac kojem se nije dopao sir koji je mogao da se kupi u prodavnicama. Tri godine nakon toga, kupio je zatvorenu fabriku jogurta, kada je i osnovao kompanju "Chobani", danas najpoznatijeg proizvođača jogurta u Americi. Počeo je sa 5 zaposlenih, a danas ih ima 2.200.

Srbija je ove godine po prvi put imala svog predstavnika na ovom prestižnom takmičenju - Darka Budeča, osnivača i predsednika kompanije "Buck" iz Beograda.

- Mislim da je za Srbiju odlično što se pojavila na ovom takmičenju. Svi su pokazali veliko interesovanje za preduzetništvo i poslovnu klinu u našoj zemlji. Ostvarili smo nekoliko direktnih kontakata - kaže Darko Budeč.

Darko Budeč na izboru u Monte KarluDarko Budeč na izboru u Monte Karlu

- Očekujem, takođe, da ćemo kroz ostvarene kontake lakše razvijati izvoz na ciljno tržište. Ova ceremonija je zapravo bila jedinstvena prilika da preduzetnici iz celog sveta tokom četiri dana neprekidno razmenjuju iskustva kroz direktne kontakte, panele, radionice, okrugle stolove, dogovore o budućoj saradnji... Vrlo je interesantno da se nije osećala nikakva konkurencija, već prijateljstvo ljudi koji slično misle i imaju slične ciljeve. Organizacija je bila fantastična i sve je bilo podređeno upoznavanju preduzetnika i razmeni ideja - dodaje Darko Budeč.

Predsednika kompanije "Buck" tokom boravka u Monte Karlu intervjuisali su novinari mnogobrojnih medija, poput "Financial Times"-a, "Wall Street Journal"-a, CNBC-a, kao i medija iz Slovačke, Rumunije, Novog Zelanda...

- Tokom prethodnih 26 godina koliko ovaj program traje, preduzetnici su uradili vise nego bilo ko drugi kako bi stimulisali inovacije, zapošljavanje, opšti napredak - rekao je Jim Turley, globalni CEO kompanije "Ernst&Young".

Olivera Blagić, partnerka u kući "Ernst&Young"-u u Srbiji, istakla je da su vrlo ponosni na Darka Budeča i na način na koji je on predstavio Srbiju.

- Velika nam je čast sto smo Srbiju kroz ovaj program uveli u elitni krug preduzetnika sveta. Radujemo se sledećem izboru za preduzetnika godine, koji ćemo u Srbiji otpočeti od septembra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.