NavMenu

Nova šansa sa pribojsku fabriku - Četiri strane firme žele da kupe FAP

Izvor: Blic Sreda, 08.05.2013. 15:56
Komentari
Podeli

Italijanska firma zainteresovana za privatizaciju "Fabrike automobila Priboj", čije ime se drži u tajnosti, nije jedina koja bi da kupi nekadašnji ponos jugoslovenske autoindustrije. "Blic" saznaje da država i menadžment FAP-a o partnerstvu paralelno pregovaraju sa još tri strane kompanije.

- Posle potpisivanja sporazuma sa Prištinom dobili smo ozbiljne ponude za ulaganje u FAP. U ovom slučaju su to Italijani, a ima zainteresovanih i iz drugih zemalja - izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Potvrda ovih reči stiže i iz Priboja. Lazar Rvović, predsednik opštine, otkriva da su pregovori sa Italijanima prilično odmakli, ali da su na stolu još tri ponude koje se ozbiljno razmatraju.

- Država ne želi da obelodani ime italijanske kompanije, ali znam da su u pregovore uključeni i predsednik Nikolić, vicepremijer Vučić i ministar Dinkić. U isto vreme pregovara se sa MAZ-om iz Belorusije, koji ima dnevnu proizvodnju veću od naše godišnje, turskim "Albayrak" čiji gost je nedavno bila delegacija FAP-a, i ruskim "Liaz"-om, poznatog po proizvodnju autobusa. Sve kompanije su veoma uspešne i nude različite vidove saradnje - kaže Rvović. Ishod pregovora treba očekivati veoma brzo, samim tim i privatizaciju, dodaje.

- FAP odavno opstaje na subvencijama, Vlada Srbije do sada je od fabrike pravila socijalnu ustanovu, a ne privredni subjekat. Država 12 godina finansirajući FAP iscrpljuje samu sebe. Stvari se sada menjaju - ističe Rvović.

Dva puta je FAP bio blizu privatizacije, ali su se nade izjalovile. Prošle godine u igri je bio konzorcijum "Team Constructions Investments" iz Londona i "Fincom Capital" iz Kijeva sve dok nije otvorena ponuda, ispostavilo se, neozbiljna. Početkom 2011. kineski "Don Feng" je bio viđen kao gazda, ali do saradnje nije došlo jer su Kinezi zahtevali da svi poslovni minusi idu na teret FAP-a

Kenan Hajdarević (LDP), narodni poslanik iz Priboja i član Odbora za privredu Skupštine Srbije, potvrđuje da nekoliko investitora ima želju da ulaže u FAP. Ipak, napominje on, od zainteresovanosti do realizacije velika je distanca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.