NavMenu

Najbolje plaćeni, a na posao ne čekaju - Prosečna plata IT stručnjaka skoro dvostruko veća od srpskog proseka

Izvor: eKapija Sreda, 24.04.2013. 16:05
Komentari
Podeli

IT studije su u ovom trenutku odgovor na često postavljano pitanje među budućim brucošima: Sa kojim studijama ću sigurno moći da se zaposlim?

Pronalazak dobrog posla je očigledno jedan od najjačih motiva za nastavak školovanja među maturantima, pa i ne čudi što je u prvom upisnom roku 2012/13 najveće interesovanje vladalo za studije koje školuju IT stručnjake. Statistike sa prijemnih ispita pokazuju da je prošlogodišnji rekorder po interesovanju maturanata bio FON, gde je za 670 mesta konkurisalo 1.396 kandidata, dok se na Elektrotehničkom fakultetu za 560 mesta borilo 993 prijavljenih, objavio je "Infostud".

Ovakvo interesovanje za IT struku nije plod puke slučajnosti jer je ovo oblast u kojoj je iz godine u godinu ponuda poslova u stalnom porastu. Podaci o procentu objavljenih oglasa po kategorijama na sajtu Poslovi.infostud.com pokazuju da je i u 2011. i u 2012. godine bilo oko 80% više oglasa u kategoriji IT-ja nego prethodne godine. Sa druge strane, ova zanimanja se smatraju deficitarnim jer postojeći broj zaposlenih u IT sektoru, naročito onih visokostručnih, ne može da zadovolji potrebe tržišta rada, tako da je ponuda poslova u ovoj kategoriji veća od potražnje.

Plata dvostruko veća od republičkog proseka

Osim što na posao ne čekaju već često počinju da rade i tokom studija, podaci sa sajta Infoplate.rs pokazuju da su IT stručnjaci među najbolje plaćenima u Republici Srbiji. Prosečna plata u ovoj kategoriji je oko 85.000 RSD, što je gotovo dvostruko više od republičkog proseka koji iznosi oko 43.000 dinara.

Diploma fakulteta sve češće uslov za dobijanje posla

Zanimljiv je podatak da među zaposlenima u ovom sektoru veliki broj zaposlenih nema formalno obrazovanje iz oblasti IT-a, već su do znanja dolazili preko raznih specijalizovanih kurseva i usavršavali se vođeni ličnim interesovanjima. Ipak, iz godine u godinu raste broj oglasa za posao u kojim se kao uslov za konkurisanje navodi posedovanje visoke stručne spreme iz ove oblasti.

Prednjače oglasi u kojima se traže završene osnovne studije, dok se još uvek diploma master ili doktorskih studija ređe navodi kao uslov za prijavu na konkurs.

IT je u Srbiji moguće studirati na više od 40 fakulteta i visokih škola, a detaljan spisak ovih ustanova i IT smerova se nalazi na sajtu Prijemni.infostud.com.

Okvirni iznosi plata za kategoriju IT-a (u dinarima)

Stepen visokog obrazovanja Najmanji iznos Najveći iznos Prosek
I stepen – osnovne studije 20.000 140.000 80.000
II stepen – master studije 32.000 150.000 91.000
III stepen –doktorske 50.000 120.000 85.000

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.